Serpentis
Image default
Media

Animatie, word je daar wijzer van?

Animatie, word je daar wijzer van?

Animatie video wordt op steeds meer manieren ingezet. Ook in het onderwijs en bij opleidingen of cursussen. Daarbij maakt het niet uit of het nu gaat over het effect van de rentestand op de werkgelegenheid of over risico’s in het kader van een ARBO-beleid. Animatie video’s slagen er in om in enkele minuten lastige stof toegankelijk te maken. Daardoor blijft de nieuwe kennis beter hangen en worden de leerdoelen bereikt. Maar waarom niet gewoon een hoorcollege? Animatie video heeft een aantal voordelen.

Leuk

Ja, je kunt de kennis ook gewoon in een boek opschrijven en dit overhandigen. Maar wie is er nooit in slaap gevallen bij het studeren? Een animatie video is leuk en biedt de kennis aan in hapklare blokjes. Alleen daarom is animatie video onmisbaar in elk lesplan.

Een animatie wordt gesnapt

Bij het maken van een animatie denk je goed na. Wat wil je precies uitleggen. Welke tussenstapjes moet je zetten om bij je einddoel te geraken. Wat is de essentie van je les? Daardoor is een animatie kort, krachtig en helder. Geen afleiding, maar direct naar je doel. Daardoor wordt de lesstof beter begrepen.

Animatie kan een hogere informatie dichtheid hebben

Wist je dat een animatie volgens onderzoek wel 60.000 keer sneller communiceert dan geschreven tekst? Dat komt doordat we bij het lezen van een tekst allerlei stappen moeten zetten. We moeten de symbolen die we zien vertalen in letters, deze koppelen aan de andere letters om woorden te herkennen. Vervolgens moeten we daar zinnen van brouwen die we vervolgens in een context moeten zien. Een animatie communiceert echter op een veel natuurlijker manier. Een goede animatie combineert “zien” en “horen”, waardoor de boodschap direct en zonder lastige cognitieve processen bij ons binnenkomt.

Doseren

Bij animatie hebben we de volledige controle over wat we wel en niet vertellen. In een klassieke les kunnen er, doordat er vragen gesteld worden,  soms bijzaken insluipen. Daar is niets mis mee, omdat deze interactie de leerlingen de kans biedt om de kennis in een bredere context te plaatsen. Door een animatie video standaard in je les op te nemen, weet je zeker dat de kern van je les overgebracht wordt. Het maakt niet uit welke kronkelende zijwegen in de les worden bewandeld: de hoofdboodschap komt over.

Verhoog het leerrendement van jouw lessen en maak animatie een integraal deel van je lesstof. Je leerlingen zullen je er dankbaar voor zijn.

https://donkermedia.nl/

Gerelateerde artikelen

Professioneel verhuur van de nieuwste speeltjes op audiovisueel gebied