Serpentis
Image default
Bedrijven

De kracht van de zonnebloem

De zonnebloem is een mooie opvallende bloem, die ook op een bijzonder wijze wordt weergegeven in bijvoorbeeld een schilderij van Vincent van Gogh. De plant kan wel 3 meter hoog worden en valt onder de éénjarige planten. Wil je een zonnebloem zaaien? Dan kan dit van april tot half juni. De zonnebloem hoort tot de zogeheten composietenfamilie.

Niet alleen is de zonnebloem populair om het karakteristieke uiterlijk, het is ook populair om de olie. Daarnaast zijn zonnebloempitten gezond! Meer weten? Lees dan gerust verder.

Bijzonder plant

De zonnebloem laat zijn bloemen in de periode van juli tot oktober zien. De plant kan daarbij meerdere zogeheten bloemhoofden maken. Zo’n bloemhoofd kan wel 30 cm in diameter zijn. Als de knop nog niet volgroeid is en nog dicht is, draait de knop mee met de zon. Tenminste op de zonnig dagen. In de nacht gaat de bloemknop vervolgens terug naar hoe het stond: de oostelijke stand.

Zonnebloempitten gezond

Dat zonnebloempitten erg lekker zijn, wist je misschien al wel. Maar, de pitten zijn inderdaad ook gezond. Mooi meegenomen, nietwaar? De gedroogde zaden van de zonnebloem zijn een lekkere snack. Daarbij bevatten de pitten ook nog eens de gezonde vetten. Zonnebloempitten zijn zeer zeker gezond, ze bevatten bovendien ook vitamine E, selenium en magnesium. Ook zorgen ze voor een goed verzadigd gevoel. Dit komt, omdat zonnebloempitten veel vezels bevatten. Goed spul dus, die zonnebloempitten!

Decoratief

Zonnebloemen hebben ook een hele mooie decoratieve functie. Je ziet ze daarom regelmatig terug als decoratie op bijvoorbeeld schilderijen, maar ook bijvoorbeeld op een kussenhoes. Verder zorgen zonnebloemen in de tuin, voor een ontzettend mooie en vrolijke uitstraling. De zonnebloem was natuurlijk ook inspirerend voor de Nederlandse schilder Vincent van Gogh. En daar kunnen we nu nog van genieten in musea. Hij heeft een serie van stillevens gemaakt van zonnebloemen.

Zonnebloemolie

Zonnebloemolie wordt gemaakt van zonnebloempitten, gezond dus. Je zou immers kunnen zeggen: zonnebloempitten gezond, zonnebloemolie gezond. Het klopt, maar wel met een kanttekening erbij. Zonnebloemolie is gezond, mits je het gebruikt voor het bakken. Voor koude salades is olijfolie vaak weer gezonder. Voor vetten is het namelijk van belang dat ze in de juiste vorm zijn.

https://24taste.nl/zonnebloempitten-gezond/