Serpentis
Image default
Woning en Tuin

Dit kunnen de oorzaken zijn van een te lage waterdruk

Een te lage waterdruk in je leidingen is een van de meest vervelende problemen die zich in je huis kunnen voordoen. Iedereen die thuis de keukenkraan of douche kraan opendraait, verwacht een stevige straal. Als er in plaats daarvan wat druppeltjes of een weinig indrukwekkend kabbelend straaltje water uit de kraan komt, is er iets aan de hand met de waterdruk. Maar wat zijn de meest voorkomende oorzaken van onderdruk in je leidingsysteem. En wanneer is het echt aan te raden om een drukverhoger te kopen?

Ergens zit een lekkage in het leidingsysteem

Een van de meest voorkomende oorzaken van onderdruk in je leidingsysteem is een lekkage ergens in je leidingen. Het is niet moeilijk voor te stellen dat een lekkend netwerk ervoor zorgt dat de druk deels of geheel verdwijnt. Daarom is het zaak om bij onderdruk alle leidingen die je kunt zien, en vergeet daarbij de kruipruimte of kelder ruimte niet mee te nemen, te inspecteren op mogelijke lekken.

Vervuilde filters

Naast lekkages zijn er nog enkele andere situaties die veel voorkomen en een te lage waterdruk veroorzaken. Zo kan het goed zijn dat de filter, die aan het uiteinde van kranen en douchekoppen zit, dichtgeslibd is met vuil. Draai deze daarom open en maak ze goed schoon. Zit er kalkaanslag in de filters? Gebruik aan een ontkalkingsmiddel om dit probleem op te lossen!

Veelvuldig gebruik van water door meerdere personen tegelijk

Bij veelvuldig gebruik van water kan in huishoudens ook onderdruk in het leidingnetwerk ontstaan en kan een drukverhoger kopen een oplossing bieden. Wordt er veel en vaak gedoucht, terwijl tegelijk de wasmachine, vaatwasser en tuinslang gebruikt worden? Dan heb je al snel onderdruk in je systeem. Probeer dit op te lossen door bijvoorbeeld ’s avonds of in de nacht je wasmachine of vaatwasmachine in te stellen en te draaien. Zo spreid je het watergebruik beter over de dag en heb je minder kans op een slap straaltje uit de kraan.

Hoofdkraan inspecteren

Controleer het ventiel bij de hoofdkraan. Het kan zijn dat deze verkeerd ingesteld staat en dat er daardoor te weinig druk op de leidingen komt. Vaak lost iets strakker draaien al veel op. Helpt dit allemaal niet? Bel dan zeker een loodgieter, want een drukverhoger installeren kan dan een goede oplossing zijn!