Serpentis
Image default
Auto’s en Motoren

Mini Verhaal

In 1959 introduceerde de British Motor Company de Austin Seven en Morris Mini-Minor. Een hele compacte auto met de motor dwars voorin, kleine wielen op de uiterste hoeken en plaats voor vier personen.

De oorsprong van de Mini is niet romantisch, eerder pragmatisch. Na de oorlog zat Engeland als gevolg van de Suezcrisis in 1956 in de oliecrisis. De grote onzuinige sedans uit die tijd werden door stijgende benzineprijzen onbetaalbaar. Alec Issigonis kreeg daarom opdracht om een zuinige en zo klein mogelijke vierpersoonsauto te ontwerpen.

Geschiedenis

Bij de lancering had niemand gerekend op het ongelooflijke succes van de Mini. Van de originele Mini zijn er tot 2000 meer dan 5 miljoen verkocht. Gedurende de meer dan 40 jaar waarin de originele Mini is geproduceerd werd er technisch nauwelijks iets veranderd.

De allereerste Mini werd gebouwd voor BMC. Tien jaar na de lancering vond er een grote fusie plaats, waarna Mini werd opgenomen door BLMC. Hier behoorde meerdere merken toe, waaronder Rover en MG. Dit bedrijf ging in 1975 failliet. Hierop volgde een doorstart onder de naam British Leyland Limited. Mini ging hierbij over naar Austin Rover Group. Mini behoorde tot de Rover Group toen deze in 1994 werd overgenomen voor BMW. Al binnen zes jaar wilde BMW van Rover af. Alleen Mini werd behouden.

Nieuwe Mini

BMW is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de New Mini. Deze is qua design geïnspireerd op de ‘oude’ Mini. Technisch is hij compleet anders. Er is niet voor niets het woordje ‘new’ toegevoegd. De nieuwe modellen zijn een stuk ruimer en leveren meer vermogen.

Cooper

De Mini heeft in de loop der jaren de naam Mini Cooper in de volksmond gekregen. De toevoeging Cooper kwam van John Cooper. Hij had veel ervaring had met het opvoeren van zijn racewagens. Hij gebruikte dezelfde techniek bij de Mini. In 1961 kreeg de opgevoerde versie van de Mini voor het eerst de naam Mini Cooper

Mini kenmerken

Interessant zijn bij MINI een aantal kenmerkende design-elementen zoals de kenmerkende lichten, de mondvormige grille en de snelheidsmeter die in het midden van het dashboard is gemonteerd. De brede wielbasis zorgt voor meer binnenruimte en geeft de auto een krachtige uitstraling.

Mini Private Lease

Wanneer men tegenwoordig over een Mini spreekt gaat, dan gaat het om de Mini Hatchback. Deze wordt ook wel Mini Cooper, Mini One of gewoon Mini genoemd. Hij is leverbaar met 3 of 5 deuren en is de meestverkochte Mini uitvoering. Met de opkomst van Private Lease is ook Mini Private Lease snel populair geworden.

Bij private lease betaal je een vast bedrag per maand voor je nieuwe Volvo. Voor een all-in leasetarief is alles geregeld: onderhoud, banden, verzekering, wegenbelasting, afschrijving, reparaties en rente. Bij pech en ongevallen krijg je altijd ondersteuning.

Mini Electric

Waar de oliecrisis aan de basis stond van de eerste Mini is het opnieuw een wereldwijde olie gerelateerde uitdaging die zorgt voor innovatie. De opwarming van de aarde en de ambitie om te stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen zorgen nu voor een nieuwe innovatiegolf.

De Cooper SE is de eerste volledig elektrisch aangedreven Mini. In de Mini zit een 135kw sterke elektromotor. Mini Electric Private Lease wint snel aan populairiteit. 

Clubman

De eerste Clubman van MINI Cooper is geproduceerd in 1969. De Clubman is een stationwagen met als opvallend kenmerk de dubbele achterdeuren. Mini Clubman Private Lease is interessant voor iedereen die in een trendy Mini wil rijden en behoefte heeft aan meer bagageruimte. Hetzelfde geldt voor Mini Countryman Private Lease.