Serpentis
Image default
Woning en Tuin

Verschillende legmogelijkheden voor een parketvloer

Een parketvloer kan op verschillende manieren worden gelegd. Het meest simpel is natuurlijk om de planken “gewoon” recht naast elkaar te leggen. Maar ook als je daarvoor kiest moet je er op letten dat je de planken niet baan na baan hetzelfde legt. Het is dan aan te raden om te verspringen in de lengte zodat de vloer stabieler ligt.

Dus met andere woorden: Begin baan 1 met een hele plank, en eindig met een op maat gezaagd stuk. Begin baan twee vervolgens aan de andere zijde van het verrek met een hele plank, zodat je aan het einde een stuk overhoudt dat op maat wordt gezaagd. Zo komen de planken niet in hetzelfde patroon naast elkaar te liggen.

Voorkom dat de vloer te veel gaat werken

Als het hout gaat “werken” is er op deze manier minder kans op dat de planken beschadigd raken of omhoog komen. Dit voorkom je ook door ze aan de zijkanten goed vast te zetten en er een mooie plint overheen te leggen die het hout wel een beetje ruimte geeft omdat het hout als natuurproduct nu eenmaal krimpt en uitzet. Dit is vooral zo bij massief parket.

Patronen leggen

Je kunt met parket mooie patronen leggen. Het visgraatmodel is populair. Waarbij de planken op een speciale manier worden gelegd. Maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld twee verschillende kleuren die in een vooraf vastgesteld patroon worden gelegd. Het is bij het leggen van een vloer wel belangrijk om voor rust te kiezen. Een “drukke” vloer met een patroon gaat snel vervelen en is minder gemakkelijk te combineren met je meubels. Een vloer leg je in principe voor meerdere jaren, daarom is het belangrijk om goed over je keuze na te denken.