Serpentis
Image default
Woning en Tuin

Vloerisolatie: meerdere wegen die naar Rome leiden

Het isoleren van de thermische schil van de woning is een uitstekend idee. Met de thermische schil bedoelen we dat de vloeren, muren en het dak van de woning worden geïsoleerd. Als de thermische schil goed geïsoleerd is, heb je er ook maximaal profijt van. Zoals een lagere energierekening, een verhoogd wooncomfort en je draagt een steentje bij aan een beter milieu. In onze blog zoomen we dieper in op vloerisolatie en hoe je de vloer kunt isoleren.

De ene vloerisolatie is de andere niet

De ene vloerisolatie is de andere niet en je kunt de vloer dan ook op verschillende manieren isoleren. Je kunt een vloer aan de onder- of bovenzijde isoleren en je kunt deze isolatie ook combineren met bijvoorbeeld bodemisolatie. Welke vloerisolatie je kiest, is afhankelijk van de situatie en het budget. Ook de isolatiebehoefte speelt een belangrijke rol in de keuze die je uiteindelijk maakt.

De vloer aan de onderzijde isoleren

De vloer aan de onderzijde isoleren is de meest effectieve vorm van deze isolatie, maar het kan ook een ingrijpende klus zijn als je bijvoorbeeld te maken krijgt met het vervangen van de constructievloer. Bij oudere woningen is het meer regel dan uitzondering dat de constructievloer moet worden vervangen. 

 

Uiteraard heb je de keuze om de isolatie alsnog te laten aanbrengen, maar dat is zonde van je geld, omdat er een moment komt dat je de constructievloer toch echt moet laten vervangen. Je kunt dus beter nu dat verlies nemen, zodat je ook weer jarenlang profijt hebt van een goed geïsoleerde vloer. 

 

De keuze om de vloer vanaf de bovenkant te isoleren heeft vooral te maken met of je beschikt over een toegankelijke kruipruimte van minimaal 50 centimeter hoog. Wanneer dat niet het geval is, kan vloerisolatie aan de bovenzijde de beste keuze zijn.

Vloerisolatie vanaf de bovenkant

Vloerisolatie aan de bovenkant aanbrengen is het minst ingrijpend, want je hoeft alleen de leefvloer te verwijderen om het isolatiemateriaal te kunnen aanbrengen. Nadelen hiervan zijn dat je kans hebt op koudebruggen en vochtvorming onder de vloer. Wat weer resulteert in bijvoorbeeld houtrot en schimmelvorming. Ook een muffe lucht kan voor een vervelende situatie zorgen. Je moet dus goed afwegen of deze methode wel de beste keuze is. Heb je de keuze om de vloer vanaf de onderkant te isoleren? Dan geniet deze optie de voorkeur.

Bodemisolatie aanbrengen

Bodemisolatie is het isoleren van de bodem van de kruipruimte. Dit heeft effect en kan goed gecombineerd worden met vloerisolatie. Bodemisolatie zorgt ervoor dat de extreme kou en vocht de vloerisolatie niet kan aantasten. Met bepaalde isolatiematerialen kun je de bodem ook goed bedekken en is de kans op bijvoorbeeld koudebruggen het kleinst.

 

De meest gebruikte isolatiematerialen voor vloer- en bodemisolatie zijn EPS parels, PUR-schuim, glas- en steenwol en isolerende chips van foam. XPS kan ook een goede keuze zijn als je bezig bent met het isoleren van de vloer. We willen nogmaals benadrukken dat het bij vloerisolatie essentieel is dat je een toegankelijke kruipruimte van minstens 50 centimeter hoog hebt. Dan is het isolatiemateriaal prima op de bodem en de onderkant van de vloer aan te brengen.

Advies op maat nodig? Vraag het aan de experts van Isolatiespecialist.nl