Serpentis
Image default
Woning en Tuin

Waar moet je op letten als je een huis wilt huren?

De woningmarkt is al een tijd volop in beweging. De prijzen van koopwoningen rijzen de pan uit, waardoor voor veel mensen een woning koop eigenlijk niet meer haalbaar is. Om deze reden besluiten mensen – en zeker jonge mensen – om een huis te gaan huren, bijvoorbeeld via de bemiddeling van een specialist als Bagro Vastgoed Huurwoningen Dinteloord. Huren klinkt leuk en gemakkelijk, maar er zijn wel belangrijke punten om op te letten als je voor een huurwoning gaat. In dit artikel kun je de belangrijkste adviezen van specialisten uit de woningmarkt lezen voor het huren van een huis.

Maak een controlelijstje voor de bezichtiging

Aandachtspunt nummer één als je een huurwoning wilt bemachtigen, is om een checklist te maken die je tijdens de bezichtiging kunt afwerken. Zet de belangrijkste controle-items op deze lijst en vink ze af. Punten om goed op te letten zijn bijvoorbeeld: de ouderdom van de cv-ketel; de isolatiewaarde van de woning (waar en wanneer zijn er isolatiemaatregelen genomen of niet?); de staat en kwaliteit van het sanitair; brandveiligheid; geluidsisolatie en soortgelijke punten. Dit lijstje kun je natuurlijk, afhankelijk van de eisen die voor jou belangrijk zijn, zelf aanpassen of aanvullen!

Check alle gegevens in het huurcontract voordat je gaat tekenen

Stel dat je besloten hebt om de woning die je aangeboden wordt te gaan huren. Dan breekt natuurlijk het moment aan waarop je het huurcontract moet ondertekenen. Zorg ervoor dat je de huurovereenkomst ruim op tijd krijgt, zodat je deze rustig puntsgewijs kunt doornemen en controleren. Cruciaal is namelijk dat alle gegevens, zeker persoonsgegevens, data en huurkosten, goed worden gecontroleerd. Een aandachtspunt is bijvoorbeeld de inhoud van de woning. Klopt het aantal opgegeven m3 aan leefruimte in het contract met wat in de advertentie of tijdens de bezichtiging is aangegeven? En hoe staat het precies met de jaarlijkse servicekosten die je als huurder moet betalen. Wordt er een borg gevraagd en zo ja, hoe hoog deze en wanneer ontvang je je borg na afloop van de huurperiode weer terug? Dit soort controlepunten lijken basaal, maar zijn echt belangrijk om niet voor vervelende verrassingen te komen staan als je eenmaal het contract hebt ondertekend. Want dan kun je niet meer terug!