Serpentis
Image default
Bedrijven

Warmtepomp installatie of zonnepanelen?

Een warmtepomp installatie of zonnepanelen? Dat is een vraag wat veel woning eigenaren zich stellen. Voorheen was het antwoord op deze vraag simpel; zonnepanelen. Dit kwam omdat je nog redelijk wat geld kreeg voor het verkopen van je eigen opgewekte stroom. Het antwoord op die vraag is tegenwoordig echter wat lastiger. We zullen in deze blog uitleggen hoe het zit.

De hoge gasprijzen

In 2022 zijn de gasprijzen hoger dan ooit. Afgelopen winter is het begonnen, maar met deze enorm hete zomer hebben we de echte klap en consequenties nog niet gevoeld. Nu de winter eraan komt zullen veel huishoudens een keuze moeten maken tussen de verwarming aanzetten, warm douchen of boodschappen.

Door deze drastische verandering is een warmtepomp installatie ineens een stuk interessanter. Een warmtepomp installatie is namelijk een dure investering, wat je voorheen niet zo snel eruit had. Als je nu echter €500,- per maand aan gas moet betalen, is dit al een stuk sneller eruit.

Minder injectietarief

Voorheen kreeg je ook nog meer injectietarief. Dat is het geld wat je krijgt voor de stroom dat je levert aan het net. Door dit hoge injectietarief had je snel je investering terugverdient. Dit wordt echter ieder jaar minder, zodat het interessanter is voor mensen om een thuisbatterij aan te schaffen. Dit geeft een warmtepomp installatie dan op dit moment nog een zetje in de positieve richting.

Subsidie

Vroeger kreeg je ook subsidie op de aanschaf van zonnepanelen. Dat doet de overheid ook niet meer. Je krijgt echter wel nog subsidie op de aanschaf van een warmtepomp installatie. Omdat er geen subsidie meer is op zonnepanelen heeft de overheid iets nieuws bedacht, namelijk de energie bespaarlening. Dit is een lening die je voor het verduurzamen van je woning kunt gebruiken en zo opgesteld dat je deze zou moeten kunnen afbetalen van het geld dat je bespaart op je energielening.

https://www.kieskeurig.nl/warmtepomp