Serpentis
Image default
Vervoer en transport

De meest gestelde vragen over het rijden met een aanhanger

Iedereen die zijn rijbewijs heeft, heeft de theorie en regels gehad voor het verkeer. Hier zaten ook een aantal onderdelen in die te maken hadden met de aanhanger. De vraag is of jij die eigenlijk nog wel kan herinneren. De meeste mensen niet, en daarom is deze blog geschreven met antwoorden op veel gestelde vragen.

Welk rijbewijs heb je nodig?

Je kan met een normaal rijbewijs B al een aanhanger rijden. Wel is het belangrijk dat de gezamenlijke gewicht van auto en aanhanger niet zwaarder is dan 3500kg. Als dit wel het geval mag je de aanhanger alleen rijden met een rijbewijs BE. Met een Rijbewijs B+ mag je daarbij ook aanhangers trekken waarbij het gewicht hoger is dan 4250kg.

Hoe moet je achteruit rijden?

Voor veel mensen lijkt achteruit rijden met een aanhanger een zeer lastige opgave. In de praktijk is dat ook zo, maar het kost ook weer niet veel tijd om het onder de knie te krijgen. Het belangrijkste is dat je in je hoofd hebt dat je tegengesteld moet denken. Dus als de aanhanger naar links moet, zal jij met de auto naar rechts moet sturen, en natuurlijk andersom ook. Het zal in het begin niet altijd even makkelijk zijn, en het belangrijkste daarom is dat je goed om je heen kijkt naar ander verkeer bij het uitoefenen van deze opdracht.

Hoe hard mag je met een aanhanger?

Het antwoord op deze vraag verschilt per aanhanger. Het is namelijk zo dat aanhangers die niet zwaarder zijn dan 3500kg maximaal 90km per uur mogen op e snelweg. Als de aanhanger meer dan 3500kg is dan mag je maar maximaal 80km per uur op de snelweg. In het buitenland gelden daarentegen andere regels, en het is dus goed om een kijkje te nemen op de ANWB website als je voor een bepaald land de maximale snelheid moet weten.

Welke verlichting heb ik nodig?

Je moet aan een aantal verplichtingen voldoen op het gebied van verlichting als je wilt rijden met een aanhanger. Deze wettelijke verplichtingen zijn er om de veiligheid van de desbetreffende persoon die rijdt te waarborgen, maar ook de veiligheid te waarborgen van andere weggebruikers. Het is daarom ook belangrijk om de aanhanger verlichting regelmatig te controleren. Het is ook fijn om reserveverlichting aan te schaffen, zodat je voor elke situatie van kapot gaan bent voorbereid.

Wat te doen als de aanhanger gaat slingeren?

Er zijn nog wel is vragen of wat je moet doen als de aanhanger gaat slingeren. Dat een aanhanger gaat slingeren kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zo zijn dat de aanhanger niet goed is beladen, dus niet goed in balans, maar het kan ook zijn dat het wegdek slecht is of de wind sterk is. Het belangrijkste is dat je geen scherpe stuurbewegingen gaat maken en niet vol op het rempedaal trapt. Laat rustig de auto uitrollen en wacht tot het slingeren ophoudt. Als het niet ophoudt zal je misschien moeten stoppen en kijken of het een andere oorzaak heeft.

Tips

Het is belangrijk dat je de regels van het rijden van met een aanhanger goed kent. Dit is belangrijk voor de veiligheid, maar het voorkomt ook boetes. Verder is het ook goed om reserve onderdelen aan te schaffen voor de aanhanger. Bepaalde aanhanger onderdelen kunnen beschadigen en dan is het wel zo fijn om deze nog te kunnen vervangen als je wilt gaan rijden. De laatste tip is om met iemand te gaan de eerste keer. Samen met een aanhanger rijden kan net even wat meer rust geven voor jou als rijder.