Serpentis
Image default
Vervoer en transport

Moet je een helm dragen op een scooter?

Veel mensen vinden het vervelend om een helm te dragen op een scooter, andere mensen hebben hier helemaal geen problemen mee. Het is in Nederland verplicht om een helm te dragen als een scooter harder rijdt dan 25km/h en dus een geel kenteken heeft. Ook op een speed pedelec is het verplicht om een helm te dragen. Deze snelle fietsen moeten zich aan de regels van een brommer houden, vandaar dat deze ook weleens op de weg moeten rijden. 

De helmplicht voor mensen op een snorfiets

In Amsterdam is het verplicht om een helm te dragen op een snorfiets en op sommige plaatsen over de rijbaan te rijden. Zelfs als je scooter een blauw kenteken heeft. Dit komt omdat er veel scooters in Amsterdam rijden en fietsers hier last van hebben. Ook zou er dit jaar een landelijke helmplicht gaan gelden voor snorfietsen. Er was echter veel tegenstand, waardoor de wet is uitgesteld. Je kunt nu dus nog een zeker een jaartje rijden zonder helm. Ga je een e-scooter kopen? Ga dan een e-scooter kopen bij EZ-chopper, zij bieden de juiste scooter tegen de juiste prijs en leveren deze thuis af.  

De helmplicht voor een gewone scooter 

Op een normale scooter, een scooter met geel kenteken, moet je een helm dragen. Veel ouderen vinden dit onzin, want vroeger was dit niet nodig. Ook had je vroeger geen rijbewijs nodig, vervelend hè die nieuwe regels? Ze zijn er toch echt voor je eigen veiligheid. Het rijden zonder helm kan een flinke boete opleveren, ook moet het bandje altijd vastzitten. De agent kan maar net z’n dag niet hebben. Een scooter met geel kenteken brengt je wel sneller van A naar B. Heb je de hele dag de tijd en rij je liever een mooie scooterrit op een rustig tempo? Dan is de snorfiets misschien een beter alternatief. 

De keus ligt dus nog in jouw handen

Je kan er zelfs voor kiezen welke scooter je koopt. Je kiest dus ook zelf of je wel of geen helm gaat dragen. De wet wordt naar alle waarschijnlijkheid in 2023 aangepast, er geldt dan een helmplicht voor alle scooters. Veel snorfietser hebben aangegeven bij een helmplicht te kiezen voor een ander vervoermiddel. Een groot deel zal met de auto gaan rijden, dit is iets wat de overheid wil vermijden. Een auto is schadelijker voor het milieu en een auto is zwaarder, waardoor de klimaatdoelen lastiger behaald kunnen worden en het wegdek meer onderhoud nodig heeft.