Serpentis
Image default
Bedrijven

Hoe kies je de beste afstudeerstage?

Bijna iedereen op het HBO of op de universiteit moet tegenwoordig wel een afstudeerstage doen om hun diploma te kunnen ontvangen. Toch kan het nogal moeilijk zijn om een passende stage te vinden. Moet jij binnenkort ook opzoek naar een afstudeerstage en weet je nog niet precies waar je op moet letten om jouw perfecte stage te kunnen vinden? Lees dan de onderstaande tips!

Soort

Bepaal goed voor jezelf wat voor een soort stage je zoekt. Stel je voor dat je een afstudeerstage commerciële economie zoekt. Dan moet je ook wel naar een bedrijf stappen die een afstudeerstage commerciële economie heeft! Vaak kijken studenten op de volledige verkeerde plek en verspillen ze hun tijd bij bedrijven door niet duidelijk te zijn waar ze precies naar opzoek zijn.

Stagevergoeding

Het is helaas zo dat niet alle Nederlandse studenten een stagevergoeding krijgen of ze krijgen erg weinig voor het werk wat ze doen. Dit is momenteel iets wat je helaas zult moeten accepteren aan het doen van een stage. De meeste stages die een vergoeding aanbieden zijn vaak stages waar je nog steeds vijf dagen in de week moet werken en vaak is deze vergoeding slechts rond de 250 euro in de maand.

Bedrijf

Zorg dat je het bedrijf leuk vindt waar je stage gaat lopen. Je mag best kritische vragen stellen tijdens je kennismakingsgesprek. Zorg dat het niet zo wordt dat jij uiteindelijk taken gaat uitvoeren die in principe op het zelfde niveau zijn als mensen die al bij het bedrijf werken. Jij loopt stage daar om nieuwe dingen te leren, je bent geen gratis arbeid die een bedrijf kan gebruiken. Je kan dit ook aangeven wanneer iemand je iets wilt laten doen wat niet tot jouw taken behoort en jou dus ongemakkelijk maakt.