Serpentis
Image default
Beauty en verzorging

Hoe ontstaat de druk in een jet?

Stel, je hebt een Whirlpool van Elite Wellness en je wilt wat meer weten over de techniek achter je spa. De kleinste onderdelen van je spa zijn misschien wel de belangrijkste onderdelen. Zonder de jets die het water in je spa rond duwen, is je spa eigenlijk een grote badkuip. Het zou jammer zijn als je geen bubbels aan je spa kunt toevoegen. Je jets maken je spa tot wat hij is. Als je nooit stilstaat bij wat ze precies doen, dan wordt het tijd om ze beter te leren kennen.

Maar hoe werken die jets nou eigenlijk?

Je wist al dat je jets het water je spa induwen. En dat ze je heerlijk masseren als je er tegenaan zit. Maar je wist misschien nog niet precies hoe dat gebeurt. De jets zijn afhankelijk van de spuitende beweging van je water om dat mooie bubbel effect te krijgen. Begrijpen hoe ze precies werken is de basis van de techniek van je spa. Wat gebeurt er precies? Dit is het proces stap voor stap uitgelegd;

  1. Water wordt door de pomp van je spa uit je spa water gezogen.

  2. Water verlaat je spa door de aanzuig leiding. De zuigkracht wordt geregeld door de pomp van je spa.

  3. Het water stroomt door de pomp naar de filter. In het filter zit een zeef om oneffenheden, vetten en bacteriën te verwijderen.

  4. Het gefilterde water wordt door het verwarmingselement (kachel) geleid en zodoende verwarmd.

  5. Het water verlaat de kachel naar de retourleiding.

  6. Het water wordt door de retour leiding geduwd en naar je jets gebracht.

  7. Het binnenste gedeelte van je jets loopt taps toe en wordt steeds smaller. Bij de uitgang van je jet wordt het weer breder. De leiding van je jet heeft de vorm van een zandloper.

  8. Door de “plotselinge” verwijding van de leiding in je jet krijgt de straal ineens een “boost”.

  9. Water en lucht worden uit de jet geduwd.

Hoe zit dat precies met stap 8? Stap 8 wordt wel het Venturi effect genoemd. Door de zandlopervorm van de leiding in je jet wordt het water versneld in het eerste gedeelte waar hij smaller wordt. Tegelijkertijd wordt de druk in de leiding minder. De lucht rondom je jet staat onder grotere druk dan het water dat je jet uitkomt. Dit zorgt ervoor dat de lucht onder druk bij het water wordt gevoegd zodat je een sterke straal water en lucht uit je jet krijgt.