Serpentis
Image default
Bedrijven

Hoe waarborg je de kwaliteit in jouw bedrijf?

Voor bedrijven is het belangrijk om de kwaliteit van jouw producten of diensten te waarborgen. Daarom is het handig om kwaliteitssysteem te integreren om processen in je bedrijf te monitoren. Aan de hand van deze gegevens kun je eventuele verbeteringen doorvoeren. Om dit in kaart te brengen kun je het beste gebruik maken van een zogeheten kwaliteitsmanagement software.

Wat is kwaliteitsmanagement software en wat kun je ermee doen?

Kwaliteitsmanagement software of een kwaliteitsmanagementsysteem (KMS) is een systeem waarin procedures, processen en verantwoordelijkheden op gebied van kwaliteit kunnen worden vastgelegd. Zo worden activiteiten die bedoeld zijn om de kwaliteit te verbeteren gecoördineerd en geanalyseerd. Je kan met zo’n systeem kijken naar externe kwaliteit, zoals de klanttevredenheid of het voldoen aan wet- en regelgeving. Maar ook naar interne kwaliteit, zoals de efficiëntie van werkprocessen en tevredenheid onder de werknemers. Al deze informatie wordt binnen 1 systeem opgeslagen zodat je binnen een aantal kliks de gewenste informatie kan inzien.

Blijf je bedrijf ontwikkelen

Kwaliteit managen is een continu proces, waarbij het automatiseren van het proces dit een stuk gemakkelijker maakt. De gemeten waardes moeten duidelijk worden geanalyseerd, zodat je snel inzicht hebt waar je verbeterpunten liggen. Daarom is het belangrijk om blijvend onderzoek te doen naar verbetermogelijkheden binnen de gehele organisatie.

De resultaten delen

De resultaten die komen uit een KMS moeten intern gedeeld worden zodat iedereen inzicht heeft hierop. Het beste is om deze resultaten weer te geven op een aantrekkelijke en gestructureerde manier zodat ze voor iedereen duidelijk zijn. Dan kun je gezamenlijk met je werknemers gaan kijken hoe je verbetering kan brengen in de kwaliteit. Je werknemers zijn namelijk vakmensen die een goede inkijk hebben om slimmer, sneller en beter te werken. In combinatie met een KMS die de verbeterpunten gestructureerd in kaart brengt, is dit een formule voor succes.

Met een KMS is jouw bedrijf in staat om systematisch de kwaliteit te verbeteren. Hierbij wordt ieder onderdeel, ook de onderdelen die minder in het oog springen, onder de loep genomen. De focus op kwaliteit geeft niet alleen goede invloed op je werknemers, maar geeft dit ook buiten het bedrijf weer.

https://www.leanforms.com/kwaliteitsmanagementsysteem/