Serpentis
Image default
Dienstverlening

Pijn bestrijden met tens kent vele voordelen

Wil jij je pijn gaan bestrijden met tens zodat je geen gebruik meer hoeft te maken van medicamenteuze vorm van pijnbestrijding? Goed idee! Heb je geen idee wat tens precies is en hoe het je pijn kan bestrijden? We geven hier uitleg over in dit artikel.

Tens is een afkorting en staat voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Tens wordt ingezet als moderne pijntherapie. Voorheen kon deze vorm van pijnbestrijding alleen ingezet worden door medisch specialisten, fysiotherapeuten en verloskundigen. Er is inmiddels een tens apparaat ontwikkeld dat perfect in te zetten is voor thuis gebruik. Het apparaat is makkelijk te bedienen en zeer veilig.

Hoe bestrijd tens de pijn?

Tens bestrijd pijn door het afgeven van elektrische stroomsignalen. Op je huid plak je pleisters waar elektroden in verwerkt zitten. Deze elektroden pleisters zijn met twee snoertjes verbonden aan het tens apparaat. De stroomsignalen of stroomstootjes voelen licht kloppend of kriebelend aan, zoals een kleine tinteling of prikkeling. Dit doet absoluut geen pijn.

De elektrische stroomsignalen hebben een bijzondere werking. Ze zorgen er namelijk voor dat de pijnprikkel die richting de hersenen gaat verstoort wordt. De pijnprikkel bereikt de hersenen dus niet of nauwelijks waardoor het pijnsignaal niet afgegeven wordt. Daarnaast wordt je lichaam door de stroomsignalen gestimuleerd om extra endorfine aan te maken. Dit is een lichaamseigen, pijnstillende stof. Ook zorgen de stroomstootjes ervoor dat je spieren zich beter kunnen ontspannen. Hierdoor komen je spieren tot rust en dat geeft een relaxed gevoel.

Voor vele doeleinden zijn er verschillende tens apparaten verkrijgbaar. Tens kan zowel acute als chronische pijn verminderen, spierontspannend werken en spierafbraak voorkomen. Tens kan onder andere uitkomst bieden bij gewrichtspijn, hoofdpijn, rugpijn, littekenpijn, misselijkheid tijdens de zwangerschap en weeën pijn tijdens de bevalling. Tens heeft hiernaast nog vele overige toepassingen, zo is het ook in te zetten bij bijvoorbeeld buikpijn, amputatiepijn of voor het trainen van de bekkenbodem.

Diverse behandelingen mogelijk

Bij elk tens apparaat zijn meerdere tens behandelingen mogelijk. Bijna ieder apparaat is voorzien van verschillende programma’s. De sterkte van de stroomsignalen kan je zelf instellen. Ben je al een behandeling begonnen en vind je de stroomstootjes te sterk of te licht? Tijdens de behandeling kan je de stroomsterkte gewoon aanpassen.

 

https://tens.nl/