Serpentis
Image default
Bedrijven

Weegschalen en vetmetingen zijn overrated

Getallen zijn belangrijk voor ons. We gebruiken ze om een waarde aan iets toe te kennen en om resultaten te vergelijken. En hoewel daar helemaal niks mis mee is, hebben we op het gebied van afvallen en afslanken de neiging veel te veel waarde te hechten aan de cijfertjes. Helemaal als het gaat om weegschalen en vetmetingen. Gerard Sombroek van FitBewust Personal Coaching – verzorger van Personal Training Heemskerk – ziet de weegschaal dan ook als een noodzakelijk kwaad. Daarentegen waarschuwt hij al zijn klanten: de weegschaal is overrated en vetmetingen zijn onzin.

De weegschaal zegt alleen maar wat jouw effect is op de aarde door de zwaartekracht: oftewel je gewicht. That’s it. Meer dan dit zegt het cijfertje niet. Het vertelt niets over je lichaamssamenstelling en over je vetvrije massa. Hierdoor is de weegschaal maar beperkt bruikbaar als meet-tool voor afslanken. Mocht je nu zwaarlijvig zijn en echt serieus overgewicht hebben, dan is de weegschaal wel degelijk een belangrijk middel om een trend waar te nemen. Maar de beperkingen steken de kop op als je helemaal niet zo dik bent, maar eigenlijk gewoon je lichaam in een betere shape wil brengen. Op dat moment is de weegschaal onbetrouwbaar, aangezien toenemende spiermassa je gewicht doet stijgen ondanks dat je vetpercentage daalt. Als je dan puur en alleen van de weegschaal uitgaat krijg je onterecht het idee dat je dikker wordt, terwijl je eigenlijk hartstikke goed bezig bent.

Daarom zijn er ook vetmetingen in allerlei soorten en maten. Zo zijn er weegschalen (van 30 tot duizenden euro’s) die middels een stroompje door je lijf je vetpercentage meten en zijn er trainers die je vetpercentage handmatig berekenen middels een huidplooimeter. Helaas zijn al deze methodes onbetrouwbaar en bevatten foutmarges van wel meer dan 10 procent. Daar heb je dus helemaal niks aan. Ook de huidplooimeting is onbetrouwbaar omdat er simpelweg teveel variabelen zijn die een goed vergelijkbare meting onmogelijk maken. Vooral de menselijke factor in deze meting zorgt voor ruis. De enige betrouwbare vetmeting is een MRI-scan, maar dat is helaas onbetaalbaar.

Het grote nadeel van deze metingen is dat mensen hun motivatie ontzettend wordt beïnvloed erdoor. Daarom raad FitBewust Personal Coaching je met klem aan om de weegschaal niet leidend te laten zijn en vetmetingen helemaal links te laten liggen.

Welke metingen doet FitBewust Personal Coaching – verzorger van Personal Training Beverwijk – dan om progressie in kaart te brengen? FitBewust gebruikt drie metingen: de weegschaal, de buikomtrek op twee punten en het belangrijkste: maandelijkse foto’s. Deze drie elementen samen geven een goed beeld van je progressie.

Wil je zonder cijferstress goed begeleid worden in je shape of afslank ambities? Vraag dan een gratis intakegesprek aan bij FitBewust Personal Coaching voor meer informatie.

https://fitbewust.nl/