Serpentis
Image default
Auto’s en Motoren

De held achter de schermen: remblokken

De meeste mensen denken niet aan remblokken totdat ze vervangen moeten worden. Dat is niet erg, want de meesten van ons weten er niet veel van. Maar als u de volgende keer uw olie laat verversen, vraag uw monteur dan wat voor remblokken uw auto nodig heeft. Hij zal het u met plezier vertellen en u misschien zelfs laten zien hoe u het zelf kunt doen!

De geschiedenis van remblokjes

De geschiedenis van remblokjes is eigenlijk best interessant. Ze bestaan al sinds 1800, en zijn in de loop der tijd sterk geëvolueerd. De eerste remblokken waren gemaakt van metaal, en ze waren zeer effectief in het stoppen van auto’s. Maar ze veroorzaakten ook veel slijtage en scheuren op de rotoren van de auto.

Moderne remblokken zijn gemaakt van veel zachtere materialen, zoals rubber of siliconen. Dit helpt de rotoren te beschermen tegen slijtage en scheuren, terwijl ze toch een goede remkracht leveren.

Hoe remblokken werken

Wanneer u het rempedaal intrapt, stuurt het hydraulische vloeistof naar de remklauwen, die het remblok tegen de rotor drukken. Hierdoor ontstaat wrijving tussen het remblok en de rotor, die vertraagt de auto, en brengt hem uiteindelijk tot stilstand. 

Waarom remblokken slijten

De belangrijkste reden dat remblokken slijten is dat ze heet worden. Wanneer het remblok tegen de rotor drukt, ontstaat er wrijving en warmte. Deze hitte kan ervoor zorgen dat het remblok na verloop van tijd verslijt.

Een andere reden waarom remblokken verslijten is corrosie. Als uw auto in de regen of sneeuw staat, kan het water de remblokken aantasten en ze minder effectief maken.

Remblokken vervangen

De meeste monteurs zullen u vertellen dat u uw remblokken ongeveer elke 40.000 km moet worden vervangen. Maar dit kan variëren, afhankelijk van het merk en model van uw auto, evenals hoe vaak u ermee rijdt. Dus zorg ervoor dat u uw monteur vraagt wat voor soort remblokken uw auto nodig heeft. 

Het is niet moeilijk om je eigen remblokken te vervangen, maar het is wel een beetje rommelig. Je hebt wat basisgereedschap nodig, zoals moersleutels en schroevendraaiers, en een paar uur om de klus te klaren. Zorg ervoor dat u de instructies zorgvuldig doorleest voordat u begint!