Serpentis
Image default
Financieel

Hoe vraag je een zakelijke lening aan?

Wil jij graag starten met een bedrijf of heb jij geld nodig zodat je in jouw bedrijf kunt investeren en verdere groei kunt bereiken? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een zakelijke lening. Een zakelijke lening is een bedrijfslening speciaal voor langlopende investeringen. Denk bijvoorbeeld aan het kopen of verbouwen van een bedrijfspand, de aanschaf van nieuwe machines of het opzetten van een nieuwe website. Om een zakelijke lening voor jouw bedrijf te krijgen moet je op zoek naar gaan financiers die jouw langlopende investeringen willen en kunnen financieren. Het is belangrijk dat je voldoende tijd in de voorbereiding van je aanvraag steekt. Daardoor wordt de kans groter dat je de zakelijke lening ook daadwerkelijk ontvangt. 

De voorwaarden voor het ontvangen van een zakelijke lening

Als eerste is het belangrijk om te weten dat de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een zakelijke lening niet vast staan. Deze voorwaarden kunnen per financier verschillen. Bij banken worden aanvragen van ondernemers met een BKR registratie op hun naam bijvoorbeeld niet geaccepteerd, maar bij andere financiers kun je in dat geval wel een zakelijke lening afsluiten. Er zijn zelfs financiers die ondernemers een zakelijke lening verstrekken zonder dat zij de jaarcijfers van hun bedrijf hebben moeten tonen.

Een voorbeeld van een financier is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het verstrekken van online leningen. Het lenen van geld van online bedrijven heeft een aantal voordelen. Zo krijg je online vaak sneller een lening dan bij een bank en gevoelige bedrijfsinformatie staat veilig op één plek. 

De stappen voor het aanvragen van een zakelijke lening

  1. Wat zijn jouw financieringsbehoeften

Zorg er eerst voor dat je inzicht hebt in je eigen financieringsbehoeften. Zo is het belangrijk om erachter te komen of jij met je zakelijke lening de hele investering moet financieren of dat jij de investering deels zelf kunt financieren. 

  1. Vraag offertes aan

Vervolgens kun je offertes gaan aanvragen bij diverse banken en financiers. Daarna kun je deze offertes met elkaar vergelijken en bepalen bij welke financier of bank jij jouw zakelijke lening wilt gaan aanvragen. 

  1. Informatie aanleveren 

Jouw uitgekozen financier zal vervolgens informatie en cijfers over jouw bedrijf willen ontvangen om te kunnen beoordelen of ze jou een zakelijke lening willen verstrekken. Zo zul je moeten aangeven waar je het geld precies voor nodig hebt en dat je het geleende bedrag terug kunt betalen. De financier wil graag inzicht in jouw bedrijf en de financiële prestaties. Ze willen bijvoorbeeld de winst- en verliesrekening en jouw aangifte inkomstenbelasting zien.

  1. Je aanvraag wordt beoordeeld

Dan is het tijd voor de financier om te beoordelen of jij in aanmerking komt voor een zakelijke lening. Dit aanvraagproces kan weken tot maanden duren bij banken. Bij andere financiers hoor je zelfs al binnen een week of ze jou een zakelijke lening verstrekken. 

De conclusie

Wanneer je een zakelijke lening wilt aanvragen is het belangrijk om eerst in kaart te brengen wat je financieringsbehoeften precies zijn. Vervolgens kun je verschillende offertes gaan aanvragen bij diverse financiers. De volgende stap is het aanleveren van de juiste informatie over jouw investering en bedrijf en dan zul je te horen krijgen of jouw uitgekozen financier jou een zakelijke lening gaat verstrekken.