Serpentis
Image default
Financieel

Wanneer heb je een accountant nodig?

Een accountant is iemand die beroepsmatig jaarrekeningen controleert, jaarrekeningen opmaakt of financiële administraties voert. Voor dit beroep is een speciale opleiding nodig. In veel landen is, net als in Nederland en België, het voeren van een beroepstitel voor dit beroep wettelijk beschermd. We weten wat een accountant is, maar wanneer heb je er een nodig? We gaan je er in dit artikel meer over vertellen.

Heb je een accountant nodig bij een besloten vennootschap?

De vraag of je verplicht een accountantscontrole en een accountantsverklaring nodig hebt, is afhankelijk van de grootte van je onderneming. Kleine ondernemingen hebben geen accountantsverklaring nodig. KLeinere ondernemingen  kunnen vaak beter bij een administratiekantoor terecht. Ongeacht de wettelijke eisen, zie je in de praktijk dat bedrijven met meer dan 20 medewerkers naar een accountant gaan om uiteenlopende redenen, maar dit is niet verplicht. Voor een accountant in de buurt van Etten-leur kan je bij Doomen & quist terecht. Een bedrijf met meer dan 50 medewerkers, een netto-omzet hoger dan 12 miljoen euro of een balanstotaal groter dan 6 miljoen euro is volgens de wet controleplichtig. Dit betekent dat de jaarrekening van het bedrijf moet worden gecontroleerd door een openbaar accountant. 

Heb je een accountant nodig bij een eenmanszaak?

Als eenmanszaak of VOF is een accountantsverklaring of een samenstelverklaring door een accountant niet verplicht. Je kan als eenmanszaak of VOF vaak beter bij een administratiekantoor terecht. Een administratiekantoor heeft de dienstverlening afgestemd op de zzp’er en de kleinere MKB’er en kan je daarmee dus beter van dienst zijn. Ook voor administratie kan je bij Doomen & Quist terecht. 

Gebrek aan tijd

Doordat je bedrijf groeit, kan ook tijdgebrek een reden zijn om je administratie te laten doen. Bijvoorbeeld omdat je werkzaamheden veranderen of als je plotseling meer opdrachten binnenkrijgt. Je kan er dan voor kiezen om de boekhouding niet langer zelf te voeren, maar uit te besteden aan een boekhouder of accountant. Het is dan een last van je schouders en je hebt weer meer tijd. Het opstellen van een jaarrekening vereist heel wat kennis om alles goed en volgens de regels in de jaarrekening te vermelden. Daarom is het verstandig om dit uit te besteden aan een specialist. 

Overige situaties

Er zijn ook nog overige situaties waarin een accountantsverklaring gevraagd wordt. Bijvoorbeeld bij  internationale aanbestedingen, banken vragen het soms bij het verstrekken van financieringen en het aanvragen van een NIWO vergunning in de transportsector. Bij enkele specifieke bedrijfstakken voor kleine aparte stukken verklaringen nodig. Zorg dat je in deze situaties dan voorbereid bent en een accountsverklaring hebt.