Serpentis
Image default
Verbouwen

Hoge dakkapellen en hun voordelen (verhoogde nok)

Hoge dakkapellen (dakkapel met verhoogde nok) zie je steeds meer terug in het straatbeeld. Dat heeft zo zijn redenen. We kijken voor je naar de voordelen van een hoge dakkapel. Daarnaast kijken we naar de situaties waarin een dergelijke dakkapel kan worden geplaatst. Overweeg jij een hoge dakkapel aan te schaffen, lees dan ook de onderstaande aandachtspunten goed door.

 

De voordelen van een hoge dakkapel toegelicht

Een dakkapel biedt jou over het algemeen al behoorlijk wat voordelen in de vorm van extra woonoppervlak maar bij hoge modellen dakkapellen is dit alleen nog maar in meerdere mate aanwezig. Doordat de hoge dakkapel op een lager punt wordt ingezet in je dak en tot de normale hoogte doorloopt krijg je veel meer leefruimte. Het  schuine dak verdwijnt nagenoeg geheel waardoor de hele ruimte kan worden bewoond en belopen. Een kamer die je gaat bouwen zal dan ook veel meer effectieve ruimte opleveren dan een kamer die je bouwt op een zolder met een standaard dakkapel.

Een zee aan licht

Een hoge dakkapel kan je laten voorzien van ramen die veel hoger zijn dan bij een standaard dakkapel. Dat zorgt ervoor dat er veel meer licht jouw huis binnenkomt. Deze ramen zorgen voor veel meer licht en daarnaast isoleert het je dak een stuk beter. Ramen worden tegenwoordig volgens de bouwvoorschriften van HR++ glas gemaakt, wat een extra isolerende waarde heeft. Jouw zolder wordt dus niet alleen lichter maar je hoeft ook een stuk minder te verstoken om het op zolder warm te krijgen.

 

Jouw huis is bepalend

De bouw van jouw huis is bepalend bij de aanschaf van hoge dakkapellen. Zo moet je dak in de juiste hoek gebouwd zijn om een hoge dakkapel te kunnen plaatsen. Een dak wat slechts een stahoogte heeft van 2 meter leent zich niet altijd om een hoge dakkapel te kunnen plaatsen. De scherpte van de hoek van jouw dak bepaalt dus of een hoge dakkapel wel mogelijk is. Ook de vorm van jouw dak is bepalend. Heeft jouw dak een asymmetrisch verloop dan zal een hoge dakkapel niet altijd mogelijk zijn.

 

De gemeente moet goedkeuring geven

Een dakkapel is een verandering in je huis waarin je in een aantal gevallen toestemming  nodig hebt van de welstandscommissie van de gemeente. Je mag niet zomaar aan de straatkant een verandering aan je dak aanbrengen maar daarnaast zal jouw dakkapel ook niet teveel mogen afwijken van de dakkapellen die er al zijn geplaatst in jouw straat. Zijn er dus meerdere hoge dakkapellen geplaatst in jouw straat dan is er een grote kans dat jouw aanvraag wordt goedgekeurd. Ben jij de enige die een hoge dakkapel wil laten plaatsen terwijl de rest van de huishoudens in jouw straat een lage dakkapel hebben dan is er een kans dat de aanvraag wordt afgewezen. Daarnaast moet je oppassen wanneer je in een monumentaal pand met een hoog dak woont. In dit geval zal de gemeente een aanvraag voor een omgevingsvergunning doorgaans afwijzen omdat je aan het uiterlijk van een monumentaal pand helemaal geen wijzigingen mag aanbrengen. De aannemer die de hoge dakkapel moet gaan plaatsen kan voor jou navragen of jouw huis onder dit beschermde stadsaangezicht valt.

 

Dakkapel offerte voor een dakkapel met verhoogde nok

Veel dakkapel websites bieden geen dakkapel offerte tool aan voor een verhoogde nok. Echter doet www.dakkapel-aannemer.nl dit wel. Bovendien hebben ze zeer concurrerende prijzen waardoor deze partij extra interessant is.