Serpentis
Image default
Woning en Tuin

Tips voor de inrichting van je mancave

Een mancave in huis, elke man droomt ervan. De een droomt van een kamer vol boeken om zich in te verliezen en de ander droomt van een bioscoopscherm aan de muur en een grote hoekbank. Er zijn zo veel mogelijkheden als het om de invulling van je mancave gaat, dat je soms niet helemaal weet waar je moet beginnen. Hieronder vind je verschillende tips voor het inrichten van je eigen mancave.

Het ligt er natuurlijk een beetje aan voor welke doeleinden je je mancave wilt gebruiken, welke inrichting voor jou ideaal is. Bedenk dus vooral eerst goed waar je de ruimte precies voor wilt gebruiken. Wil je er films en series kijken? Wil je er boeken lezen? Wil je er gezellig zitten met vrienden? Of wil je er liever gamen?

Neerploffen op een grote bank

Als je een grote ruimte tot je beschikking hebt is het leuk om te kiezen voor een grote bank. Dit kan een grote rechte bank zijn of een grote hoekbank waar je lekker onderuitgezakt op kunt zitten. Wanneer je een kleine ruimte hebt, maar deze eigenlijk alleen wilt gebruiken om lekker films te kijken, kun je er natuurlijk ook een grote bank in zetten. Je hebt daarnaast dan alleen nog wat ruimte nodig voor een tv en misschien een tafeltje voor je drinken en een bak popcorn. Welke kleur bank je kiest is helemaal aan jou. Je kunt kiezen voor een neutrale kleur om de rust te behouden in de ruimte, maar je kunt ook voor een meer uitgesproken kleur kiezen. Dit kan zorgen voor wat extra gezelligheid in de ruimte. Bij een kleine donkere ruimte is het beter om te kiezen voor een neutrale, lichte kleur zoals lichtgrijs. Een donkere kleur kan de ruimte namelijk nog kleiner laten lijken, terwijl een lichte kleur de ruimte groter laat lijken.

Voor als je uren wilt gamen

Wanneer je van plan bent om veel tijd door te brengen met gamen in je mancave horen daar natuurlijk wel goede stoelen of een lekkere bank bij. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een grote bank waar je lekker onderuitgezakt op kunt zitten. Je zou ook kunnen gaan voor een gamestoel. Gamestoelen zijn er in ontzettend veel verschillende soorten, maten en kleuren. Hierin is het helemaal aan jou waar jij voor wilt gaan. Kies je voor kleur of kies je voor neutraal zwart? Je hebt gamestoelen in de vorm van bureaustoelen, maar je kunt ook gaan voor een gameseat als je meer racespellen speelt. Als je in deze stoel zit krijg je het gevoel dat je in een echte auto zit. De pedalen en het stuur zitten vaak al vast aan deze stoelen. Een gameseat is wel een goede eyecatcher in je mancave. Mocht je geen ruimte voor een bank en is een gamestoel niet helemaal jouw ding, dan is het ook leuk om een zitzak neer te zetten. Een zitzak neemt weinig ruimte in beslag in de kamer en het zit ook nog eens lekker.

Een kleine tentoonstelling

Sommige mannen hebben een hele verzameling autootjes, drank, horloges of Star Wars artikelen. Deze verzamelingen verdienen natuurlijk een mooi plekje in je mancave. Waarschijnlijk mogen de autootjes van vrouwlief niet in de woonkamer staan, omdat het niet past bij het interieur. Voor je mancave kun je je interieur gewoon aanpassen aan de kleuren van je verzameling, mocht je willen dat alles goed bij elkaar past. Een vitrinekast of een stellingkast zijn leuke opties om je verzameling in uit te stallen. Vitrinekasten zijn er in verschillende formaten, grote staande kasten met veel ruimte erin of een klein vitrinekastje aan de muur voor een kleine verzameling. Doordat er veel verschillende formaten zijn is er altijd wel een plekje in de kamer waar je een grote of kleine vitrinekast kwijt kunt. Het voordeel van een vitrinekast is dat er glazen deurtjes in zitten, deze zorgen ervoor dat je verzameling goed te zien is, maar beschermen je verzameling ook tegen een dikke laag stof. Zo hoef je je verzameling niet elke week af te stoffen. Op deze manier heeft je verzameling een mooi plekje en brengt het wat persoonlijkheid in het interieur van je mancave.

Iets voor aan de muur

Naast meubels kan wat decoratie ook niet ontbreken in je mancave. Plantjes, potjes en vaasjes zijn niet altijd nodig om een ruimte sfeervol en gezellig te maken. Een toffe foto, groot uitgeprint aan de muur, een mooie poster of een schilderij kunnen ook ontzettend veel sfeer geven aan een ruimte. Zo hoef je niet te gaan sjouwen met allemaal kleine decoratie spulletjes, maar creëer je met een grote eyecatcher hetzelfde effect. Mocht je wel houden van kleine decoratie, kan dat natuurlijk ook. Je kunt ook meerdere foto’s of posters bij elkaar hangen aan de muur. Als je kiest voor verschillende formaten en kleuren kan dit zorgen voor een speels effect.

Naast bovenstaande tips zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijkheden om je mancave helemaal eigen te maken. Belangrijk is om van tevoren goed na te denken waar je de ruimte het meest voor wil gebruiken. Hier kan je dan rekening mee houden bij het uitzoeken van de meubels. Als laatste kun je de inrichting helemaal eigen maken, door persoonlijke spullen, verzamelingen en foto’s toe te voegen.