Serpentis
Image default
Bedrijven

Wat jij moet weten over ufi

Wist dat dat op producten die schadelijke stoffen bevatten moeten worden voorzien van een ufi code? Een unieke formule identificator om heel precies te zijn. De reden waarom is eigenlijk heel simpel, om het makkelijk te maken om de precieze inhoud van producten te bepalen. Het bestaat uit vier blokken van vier alfanumerieke karakters met streepjes ertussen. Je vind deze code altijd op dezelfde plaats, namelijk ergens rond de het veiligheidslabel of de streepjescode.

 

Wanneer moet een ufi gemaakt worden?

Een ufi staat niet zomaar op elk product zoals een streepjescode. De ufi code wordt enkel gebruikt als een mengsel op de markt wordt gebracht dat fysische gevaren of gezondheidsproblemen met zich mee brengt. Het is dan ook zo dat elke keer als dit mengsel ook maar een beetje wijzigt er opnieuw een code voor moet worden aangemaakt.

 

Veiligheid voor de consument

Om de consument te beschermen is de ufi code in  het leven geroepen. Daarnaast is het ook nog eens heel belangrijk om vertrouwelijke bedrijfsinformatie zoals de samenstellingen van bepaalde producten te beschermen.

 

Verschillende deadlines

Sinds 1 januari 2021 is de wetgeving rondom UFI in werking gegaan. De plannen zijn om de komende 4 jaar de wetgeving aan te scherpen. Zo is het plan om in 2024 de ufi te verplichten voor alle nieuw geïntroduceerde mengsels op industrieel gebied. En in 2025 voor alle mengsels die in omloop zijn. Dat samen zijn nog heel veel mengsels die voorzien moeten worden van een code.

 

https://www.devibfabriek.nl/wat-is-de-ufi/