Serpentis
Image default
Sport

Welke sportieve opleidingen zijn er?

Opleiding kiezen

Na je middelbare school moet je een opleiding gaan kiezen die je wilt gaan volgen. In deze tijd zijn er veel verschillende opleidingen te volgen. De vraag is welke moet je kiezen? Nu richten we ons op de sportieve opleidingen. Je denkt dat er dan een stuk minder keuzes overblijven. Dat is ook zo maar het totaal aantal opleidingen richting de sportieve kant is toch aardig groot. Eerst is het goed om te kijken wat zou ik willen doen in de sector sport. Misschien wil je gymlessen gaan geven op een school, wil je het leger in of wil je misschien iets meer de kant op dat niet met sporten zelf te maken heeft. Bijna voor elke kant is wel een opleiding te vinden.

Welke sportieve kanten zijn er?

Zoals net al vernoemd kan je kiezen voor het lesgeven van sport, dan kan je denken aan een CIOS of een ALO volgen. Dit ligt ook aan of je MBO, HBO of Universiteit gaat doen. Toch zijn veel personen gek van sport maar zelf les geven aan pubers of andere kinderen lijkt minder leuk. Naast het lesgeven kan je ook bijvoorbeeld de financiële kant van sport interessant vinden of misschien de sponsoring en marketing kant. En kan je ook zoals eerder vernoemd de ambitie hebben om het leger in te gaan. Dit laat allemaal zien dat er veel meer is dan alleen lesgeven in sport. Er zijn naast de opleidingen die over sport gaan ook opleidingen die je kan volgen die in eerste instantie niks met sport te maken hebben. Zo kan je bijvoorbeeld journalistiek volgen en later in de sportjournalistiek komen. Dit laat maar zien dat je via veel kanten in de functie kan komen waar jouw hart harder van gaat kloppen. Als je een studie hebt gekozen die past met waar jij je zelf in de toekomst ziet kan het na de opleiding ook nog interessant zijn om te kijken of je nog een vervolgopleiding gaat doen of andere mogelijkheden gaat bekijken om je ergens in te specialiseren.  

Vervolg na opleiding

Naast deze opleidingen heb je misschien wel interesse in fitness of bootcamp en is dat misschien je passie. Je kan ook daar opleidingen voor vinden. Zo wordt er door verschillende organisaties een personal trainer cursus aangeboden. Ik hoor je al denken, een cursus volgen is dat wel genoeg moet je geen opleiding volgen om personal trainer te worden. Dat verschilt, het kan inderdaad handig zijn om een sportieve opleiding te volgen en dan een cursus personal trainer te doen. Ook zijn er naast deze opties cursussen die voldoen zonder dat je bijvoorbeeld een opleiding moet volgen die misschien wel vier jaar duurt en waarschijnlijk ook prijzig is. Een partij die bijvoorbeeld een cursus voor personal trainer aanbiedt is Sport&People. De tip is echt om niet na je studie of opleiding te denken dat je klaar bent voor het echte werk. In sommige gevallen kan dit wel zo zijn maar een vervolgopleiding of cursus kan zeker nog wat toevoegen aan je cv en aan de kennis die je hebt om interessant te zijn voor elke sportschool die mensen zoekt.