Serpentis
Image default
Tuin en buitenleven

Alles wat je moet weten over houtpellets

Als je op zoek bent naar mooie houtpellets. zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Bij Bustotaal.nl is het wel vaak zo dat alle pellets hieraan voldoen, maar het is toch handig om op een rijtje te hebben wat er allemaal belangrijk is. Zo kan je een goede, duurzame keuze maken en niet teveel geld uitgeven. Op de website van Bustotaal zijn er twee soorten houtpellets te vinden. Beide soorten houtpellets zijn goed, maar wees er wel van op de hoogte dat ook hier verschil tussen zit. Mocht je bijvoorbeeld heel vaak pellets gebruiken, dan zijn bruine pellets beter dan witte.

Hebben pellets een keurmerk?

Houtpellets hebben inderdaad een keurmerk. Deze moet op de verpakking staan, aangezien dit strenge keurmerken zijn die voor de fabrikanten zijn. De keurmerken die er op kunnen staan zijn een DIN-plus en een EN-plus keurmerk. Zo weet je in elk geval zeker dat er goede grondstoffen zijn gebruikt voor het produceren van deze pellets. Staat er iets op wat verwijst naar een keurmerk, dan is het verstandig om deze pellets te vermijden. Het komt namelijk wel eens voor dat er andere, schadelijke producten in de pellets erbij zitten. Dit kan zand zijn, maar ook spijkers of plastic. Dat is natuurlijk onverstandig om te verbranden.

De twee soorten pellets uitgelegd

Zoals al gezegd, heb je witte en bruine pellets. Ze zijn beiden goed om te gebruiken voor een kachel, maar als je geen zin hebt om regelmatig schoon te maken dan zijn witte pellets een goede keuze. Deze witte pellets zullen schoner branden dan de bruine pellets, waardoor jouw glas mooi schoon blijft. Ook de kachel zelf zal veel minder as vangen. In bruine pellets zit soms hardhout, wat verder niet schadelijk is voor de kachel, tenzij er heel erg veel hardhout in zit. Als er teveel hardhout in zit, gaat de hele kachel minder lang mee.