Serpentis
Image default
Aanbiedingen

Alles wat je moet weten over zoetstoffen

Bijna elk product dat je in de supermarkt vindt, bevat toegevoegde suiker. Hierdoor krijg je, zonder het echt door te hebben, per dag ontzettend veel suiker binnen. Iedereen heeft suiker nodig, maar te veel suiker is erg ongezond. Gelukkig zijn er betere alternatieven voor suiker, zoals bijvoorbeeld zoetstoffen. In dit blog vertellen we je meer over de verschillende soorten zoetstoffen die op dit moment bestaan. 

Verschillende soorten zoetstoffen
Er zijn twee verschillende soorten zoetstoffen: intensieve en extensieve zoetstoffen (polyolen). Intensieve zoetstoffen zijn veel zoeter dan suiker. Sommige varianten zijn wel tot 30.000 keer zoeter! Opvallend detail is dat intensieve zoetstoffen bijna geen calorieën bevatten. Gevalletje wel de lusten, niet de lasten dus! Extensieve zoetstoffen zijn een stuk minder zoet en bevatten wel redelijk wat calorieën. Sommige varianten hebben ook bijwerkingen, zoals winderigheid. Wat dat betreft zijn extensieve zoetstoffen een minder goede vervanging voor suiker dan intensieve zoetstoffen. Voorbeelden van extensieve zoetstoffen zijn erytritol en xylitol. Erytritol wordt vaak gebruikt om snoep zoeter te doen laten smaken en xylitol vind je voornamelijk terug in kauwgom. 

Intensieve zoetstoffen
Voorbeelden van intensieve zoetstoffen zijn stevia en aspartaam. Stevia is misschien wel de bekendste zoetstof op het moment. Deze zoetstof wordt al een lange tijd als vervanger voor suiker gebruikt. Stevia is tot zo’n 200 tot 300 keer zoeter dan suiker. Een klein nadeel van stevia is dat het een vervelende nasmaak heeft. Ben je op zoek naar een volledig calorievrije zoetstof? Dan is aspartaam de beste keuze voor jou. Deze stof is geen koolhydraat zoals suiker, maar bestaat uit twee aminozuren. 

Natuurlijke zoetstoffen
Ook een goed alternatief voor suiker zijn de natuurlijke zoetstoffen. Denk aan honing, ahornsuiker, agavesiroop of kokossuiker. Natuurlijke zoetstoffen bevatten vaak wel veel calorieën, maar het voordeel is dat deze zoetstoffen ook rijk zijn aan voedingsstoffen en vitaminen. Natuurlijke zoetstoffen of ander soort zoetstoffen kopen? Neem dan eens een kijkje in de webshop van Vehgroshop

 

https://www.vehgroshop.nl/