Serpentis
Image default
Woning en Tuin

De ins en outs van zonnepanelen

Je ziet ze tegenwoordig overal. Je ziet zonnepanelen in Hoofddorp, in Venlo, in Rotterdam en in Heerenveen. Je ziet zonnepanelen op daken, in velden, op zee en tegenwoordig zelfs op auto’s. Niet heel vreemd, want zonne-energie is niet alleen voordelig maar kan ook nog ontzettend veel stroom leveren. Wacht dus niet te lang en laat net zoals jouw buurman ook zonnepanelen in Hoofddorp plaatsen. Maar hoe worden deze precies gemaakt en bevestigd?

Van silicium tot zonnepaneel

Het hoofdbestanddeel van iedere zonnepaneel is silicium. Deze kostbare grondstof wordt door middel van extreem hoge temperaturen gewonnen uit zand. Zodra het silicium in zuivere blokken is gestold, worden er flinterdunne schijfjes van gesneden. Deze schijfjes worden uiteindelijk de zonnecellen. Door middel van twee siliciumschijfjes met verschillende eigenschappen op elkaar te plaatsen, wordt er foto-elektrische stroom gegenereerd. Vervolgens kunnen er positieve en negatieve elektrodes worden gemaakt, door het toevoegen van verschillende stoffen. Onder de invloed van zonlicht wordt dan tussen de elektrodes een kleine elektrische stroom opgewekt. Om meerdere cellen met elkaar te kunnen verbinden, worden kleine stroombanen of geleiders op de individuele cellen aangebracht. Deze cellen zijn op dit moment nog erg bros, om dit te verhelpen worden de cellen gelamineerd en in een aluminium frame bevestigd. Het geheel vormt nu een afgewerkt zonnepaneel.

Het bevestigen van een zonnepaneel

De bevestiging hangt af van vele factoren. Het dak moet uiteraard geschikt zijn, maar het is ook belangrijk om te kijken naar het stroomverbruik en het type aansluiting. Vervolgens wordt er gekeken naar welk montagesysteem gebruikt moet worden. Bij een plat dak heb je een systeem nodig dat zonnepanelen kan plaatsen onder verschillende hellingshoeken. Bij een schuin dak is een systeem vereist, dat zo min mogelijk de dakpannen ballast.

https://nl-zonnepanelen.nl/zonnepanelen-hoofddorp/