Serpentis
Image default
Zorg

De reden waarom een fysiotherapeut altijd bepaalde vragen stelt bij pijn

Wanneer u boekt om de fysio te zien, verwacht u dat u gevraagd wordt naar uw problemen, maar kan het zijn dat u verrast wordt door het aantal en het scala aan vragen dat de fysiotherapeut u stelt voordat hij of zij iets gaat doen. Er zijn een aantal belangrijke redenen waarom al deze vragen worden gesteld en ze hebben betrekking op het vinden van de specifieke kenmerken van uw aandoening en ervoor te zorgen dat u niets ernstigs aan u mankeert vanuit medisch oogpunt.

Vaak zal pijn het eerste behandelpunt worden bij de fysio

De fysio zal meestal beginnen met de pijn, omdat dit de meest voorkomende reden is waarom iemand een fysiotherapeut raadpleegt. Pijn is een zeer complex fenomeen en het soort pijn en het gedrag ervan kan een fysio waardevolle aanwijzingen geven over de aard van het onderliggende probleem. Ik zelf heb hulp gekregen bij pijn van een fysiotherapeut in Eindhoven, wil je zien welke behandelingen er mogelijk zijn? Kijk dan eens op CBTfysio.nl.

Allereerst is er de locatie van de pijn. Pijn bevindt zich meestal direct boven of zeer dicht bij de structuur die verantwoordelijk is voor het genereren van de pijn. Er worden veel pijnen genoemd, met andere woorden, de pijn verschijnt in een gebied dat ver verwijderd is van de veronderstelde anatomische oorzaak. Deze verwijzingspatronen zijn vaak voorspelbaar en de fysiotherapeut is op zoek naar gemeenschappelijke patronen die hij aan een bepaald probleem kan toeschrijven.

Bekijken hoe erg de pijn is

Als de fysiotherapeut eenmaal weet waar de pijn zit, zal hij willen weten wat het niveau van de pijn is, een zeer subjectieve zaak die alleen door de patiënt kan worden ingeschat. De schaal van nul tot tien wordt gebruikt waarbij nul geen pijn is en tien de ergst denkbare pijn. Dit geschatte niveau dient meerdere doelen: het zal de fysio in staat stellen om de voortgang van de behandeling te meten naarmate de pijn (hopelijk) afneemt; het zal de fysio vertellen hoe prikkelbaar de pijn is en hoe voorzichtig ze moeten zijn in de behandeling van het probleem; het geeft de ernst van de pijn aan en de mogelijkheid om een chronisch probleem te worden.

De fysiotherapeut wil vaak ook weten hoe de pijn is ontstaan voor de beste behandeling

De aard van de pijn is het volgende wat de fysiotherapeut zal willen weten. Acute blessurepijn is sterk en pijnlijk met plotselinge scherpe pijnen op bewegingen, chronische pijnen van zachte weefsels zijn pijnlijk en diep van aard, terwijl zenuwpijnen vaak zeer scherp, branderig en abnormaal aanvoelen.

Deze soorten pijn zijn niet duidelijk te snijden, maar geven de fysio aanwijzingen over het waarschijnlijke onderliggende weefselprobleem. Hoe de pijn zich gedraagt ten opzichte van stress is het volgende, met de verzwarende en verzachtende factoren die waardevolle informatie geven over wat er in die activiteiten wordt benadrukt.

 

 

https://www.cbtfysio.nl/contact