Serpentis
Image default
Aanbiedingen

Eenzaamheid onder ouderen: hoe voorkom ik dat?

Eenzaamheid onder ouderen: hoe voorkom ik dat?

Eenzaamheid onder ouderen is een veelvoorkomend probleem. Wanneer één van de partners sterft, blijft de ander over, vaak zonder een grote sociale kring. Als jij dit probleem herkent en terugziet bij jouw vader of moeder, is dat erg lastig. Je kunt er zelf niet altijd zijn, waardoor het lastig lijkt dit probleem op te lossen. Toch zijn er stappen die je kunt ondernemen om het sociale leven van jouw vader of moeder een boost te geven. We benoemen er drie!

 

1. Internetcursus

Sociaal contact is tegenwoordig niet alleen meer fysiek: het internet brengt veel mogelijkheden met zich mee. Voor ouderen is dit vaak nog lastig, simpelweg omdat ze niet zijn opgegroeid met de vele elektronische mogelijkheden die er tegenwoordig zijn. Gelukkig is er een manier om dit op te lossen: door een internetcursus aan te bieden, geef je de mogelijkheid om je vader of moeder de digitale touwtjes in handen te leggen. Zij snappen nu beter hoe je bijvoorbeeld kunt videobellen, waardoor jij en de rest van je familie ook op deze manier contact kunnen leggen. Minder tijdrovend, maar wel erg fijn.

 

2. Bezoek plannen

Jij bent niet het enige familielid van je vader of moeder. Het is dus ook oneerlijk als jij de enige bent die je moet bekommeren om hun sociale leven. Het voelt misschien wat plichtmatig, maar door te plannen wie wanneer langskomt, waarborg je in ieder geval dat je ouders genieten van bezoek. Hoe vaak mensen langskomen is aan jullie, maar zorg ervoor dat je vader of moeder in ieder geval twee keer per week iemand ziet. Natuurlijk betekent dit niet dat je niet meer spontaan op bezoek mag komen: hoe vaker, hoe beter!

 

3. Scootmobiel

Het is fijn voor je ouders dat jij je over ze bekommert, maar het zal ook fijn voor ze zijn wanneer ze zelfstandig dingen kunnen doen. Omdat mobiliteit vaak het grootste probleem is onder ouderen, kan dit lastig zijn. Een scootmobiel kopen is de perfecte oplossing! Door dit te doen, geef jij je vader of moeder de mogelijkheid om zich van A naar B te bewegen, zonder dat het veel moeite kost. Een scootmobiel kan geen hele grote afstanden afleggen, maar is een prima manier om bijvoorbeeld van je woning naar het centrum van de stad te geraken, of om op bezoek te gaan bij een vriend of vriendin. Ideaal, want zo zijn ze niet langer afhankelijk van de hulp van anderen.

 

Ga in gesprek!

Deze drie oplossingen zijn natuurlijk erg fijn, maar het allerbelangrijkste is dat jij weet hoe je ouders zich voelen. Ga dus met ze in gesprek, zodat jij weet waar je ouders aan toe zijn. 

https://www.zorgmiddelenaanhuis.nl/