Serpentis
Image default
Gratis en Prijsvragen

Gratis je boete door rood rijden aanvechten!

Het negeren van verkeerslichten en door rood licht rijden behoren tot de meest voorkomende verkeersovertredingen die in het dagelijks verkeer voorkomen. Het kan echter kostbaar en gevaarlijk zijn, niet alleen voor de overtreders zelf, maar ook voor andere weggebruikers. In deze blog gaan we dieper in op de regels voor verkeerslichten, hoe door rood licht rijden wordt geconstateerd, boetes voor door rood licht rijden, technisch onderzoek, staandehouden bij boetes voor door rood licht rijden, en de beste argumenten tegen een boete voor door rood licht rijden.

De regels voor het verkeerslicht en door rood licht rijden

Verkeerslichten zijn er om de veiligheid op kruispunten en oversteekplaatsen te waarborgen. De kleuren van een verkeerslicht zijn universeel en betekenen het volgende:

  • Groen licht: Hiermee wordt aangegeven dat je mag rijden of doorlopen als voetganger.

  • Oranje licht: Dit is een waarschuwing dat het groene licht binnenkort zal veranderen in rood. Het is een teken om te vertragen en te stoppen als dat veilig kan.

  • Rood licht: Dit betekent stoppen. Je mag pas weer rijden als het licht weer groen wordt of als je specifieke aanwijzingen krijgt, zoals een groene pijl bij een rood licht voor rechtdoor gaand verkeer.

Het is essentieel om deze regels te volgen, aangezien verkeerslichten zijn ontworpen om de verkeersstroom te reguleren en botsingen te voorkomen.

Bote door rood rijden – Hoe wordt dit geconstateerd?

Het door rood licht rijden wordt meestal geconstateerd door verkeerscamera’s die zijn geïnstalleerd bij verkeerslichten op veel kruispunten. Deze camera’s maken foto’s en video-opnamen van voertuigen die door rood licht rijden. Ze worden geactiveerd wanneer een voertuig het kruispunt nadert terwijl het verkeerslicht al op rood staat.

Daarnaast kunnen politieagenten ook door rood licht rijden waarnemen en overtreders staande houden op basis van hun getuigenis. Dit gebeurt meestal wanneer er geen verkeerscamera’s aanwezig zijn.

Boete voor door rood licht rijden met foto van het CJIB

Als je wordt betrapt op het rijden door rood licht, ontvang je meestal een boete van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Deze boete gaat gepaard met een foto van het moment waarop de overtreding plaatsvond. De foto dient als bewijsmateriaal en toont duidelijk het rode verkeerslicht en het overtredende voertuig.

De hoogte van de boete kan variëren, afhankelijk van de ernst van de overtreding en de omstandigheden. Het CJIB zal je informeren over het exacte bedrag van de boete en de betalingsinstructies. Lees meer over de cjib betalingsregeling.

Wanneer is technisch onderzoek noodzakelijk?

In sommige gevallen kan technisch onderzoek nodig zijn om te bepalen of het verkeerslicht correct heeft gefunctioneerd op het moment van de overtreding. Dit gebeurt meestal als de bestuurder beweert dat het verkeerslicht defect was, waardoor hij gedwongen werd door rood licht te rijden.

Een technisch onderzoek kan worden uitgevoerd door experts op het gebied van verkeerslichten en signaleringssystemen. Ze zullen de apparatuur grondig testen om te bepalen of er inderdaad een defect was op het moment van de overtreding.

Als het onderzoek aantoont dat het verkeerslicht defect was, kan dit leiden tot het seponeren van de boete door rood rijden. Anders zal de boete gehandhaafd blijven.

Wat is staandehouden bij boete voor door rood licht?

Bij een boete voor door rood licht rijden ontvang je meestal een beschikking per post. Dit betekent dat je niet direct wordt staande gehouden door de politie op het moment van de overtreding. In plaats daarvan worden de foto’s en video-opnamen als bewijsmateriaal gebruikt om de overtreding vast te stellen.

Staandehouden kan echter wel plaatsvinden als een politieagent persoonlijk getuige is geweest van de overtreding en besluit om je aan de kant te zetten. In dat geval kan de agent je bovendien een proces-verbaal geven voor de overtreding.

De beste argumenten tegen een boete voor door rood licht rijden

Het is belangrijk op te merken dat het negeren van een verkeerslicht een ernstige overtreding is, en in de meeste gevallen is er weinig ruimte voor verdediging. Toch zijn er enkele argumenten die je kunt overwegen als je een boete voor door rood licht rijden wilt aanvechten:

  • Technisch defect: Als je kunt aantonen dat het verkeerslicht op het moment van de overtreding defect was, kan dit dienen als verdediging.

  • Noodzaak om door rood licht te rijden: In sommige gevallen kan het nodig zijn om door rood licht te rijden om een noodsituatie te vermijden, zoals een aanrijding met een ander voertuig. Als dit het geval was, moet je dit duidelijk kunnen bewijzen.

  • Verkeerde identificatie: Als je denkt dat het voertuig dat op de foto staat niet het jouwe is, moet je dit aantonen. Dit kan gebeuren als je voertuig gestolen was of als er een vergissing is gemaakt.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze argumenten niet altijd succesvol zullen zijn en dat de beste manier om boetes te voorkomen, altijd is om de verkeersregels te volgen en verkeerslichten te respecteren.

Je boete gratis aanvechten bij Skandara

Het is belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen voor verkeersovertredingen en de gevolgen ervan. Gelukkig zijn er professionele diensten beschikbaar om mensen te helpen in hun juridische strijd tegen boetes en verkeersovertredingen.

Bij Skandara.nl begrijpen ze dat een boete aanvechten van een soms ingewikkeld kan zijn en juridische bijstand vereist. Daarom bieden ze een waardevolle service aan waarbij je kosteloos je boete kunt uploaden. De ervaren juristen van Skandara zullen jouw zaak grondig onderzoeken en op basis van het principe “no cure no pay” aan de slag gaan om je boete aan te vechten.

Dit betekent dat je alleen betaalt als de juristen erin slagen om je boete te verminderen of kwijt te schelden. Het is een geruststellende gedachte dat er professionele hulp beschikbaar is om je bij te staan in deze situatie. Het kan je niet alleen geld besparen, maar ook helpen om de gevolgen van een verkeersovertreding te minimaliseren.

Het is echter belangrijk op te merken dat het altijd het beste is om verkeersregels te volgen en boetes te voorkomen. Maar als je toch geconfronteerd wordt met een verkeersboete, weet dan dat Skandara.nl er is om je te helpen bij het verdedigen van je zaak. Samen kunnen jullie werken aan een oplossing die rechtvaardig is en in overeenstemming met de wet.

https://www.skandara.nl/