Serpentis
Image default
Bedrijven

Het verschil tussen ansichtkaarten en wenskaarten

Kaarten, ze zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. Een kaart is een kaart zou je zeggen, maar er zijn voor verschillende uitvoeringen verschillende benamingen. Twee populaire uitvoeringen van kaarten zijn ansichtkaarten en wenskaarten, maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze beide? Wanneer noem je een kaart een ansichtkaart en wanneer een wenskaart? Wij vertellen het je in deze blog. Lees snel verder! 

Wat is een ansichtkaart? 

Een ansichtkaart is een enkele kaart, een kaart zonder een ril/vouw. Kenmerkend voor de ansichtkaart is de voorkant, waarop in de meeste gevallen een foto of afbeelding wordt gedrukt. Op de achterkant is ruimte voor een klein tekstje en daarnaast ook het adres en een postzegelvakje. Een populair formaat voor ansichtkaarten is A6 (148 x 105mm). Het voordeel van een ansichtkaart is het feit dat je deze zonder een envelop kunt versturen. We kennen de ansichtkaart ook allemaal wel van vakantie. Je hebt er vast wel eens eentje verstuurd naar familie of vrienden vanaf je vakantiebestemming.

Wat is een wenskaart?

Een wenskaart is in vergelijking met een ansichtkaart een iets luxere kaart. Dit komt door het feit dat een wenskaart een dubbele kaart is. Een wenskaart is voorzien van een ril/vouw in het middel van de kaart en heeft daarmee net even wat meer sjeu. Een voordeel van een wenskaart is dat dit een op zich zelf staande kaart is. Je zet deze gemakkelijk neer op een kast of op de tafel. Een nadeel van een wenskaart is het feit dat je deze niet zonder een envelop kunt versturen. Omdat je naast de kaarten ook enveloppen nodig hebt, is het versturen van een wenskaart dus iets duurder dan het versturen van een ansichtkaart. Ook voor wenskaarten is het A6 formaat één van de meest gekozen formaten.

Zowel ansichtkaarten als wenskaarten kun je tegenwoordig bij de meeste drukkers volledig op maat samenstellen. Je bepaalt zelf het formaat, kiest een papiersoort naar keuze en voegt nog eventuele (extra) afwerkingen toe. Helemaal naar eigen wens dus.