Serpentis
Image default
Zorg

Hoe werkt vitamine B2? Werking riboflavine simpel uitgelegd

Vitamine B2, ook wel bekend als riboflavine, werd in 1933 voor het eerst geïsoleerd uit melk, vandaar de eerste naam, lactoflavine. Het is een van de essentiële vitamines die ons lichaam nodig heeft. Het speelt een onmisbare rol bij de omzetting van door de voeding geleverde voedingsstoffen, waardoor energie kan vrijkomen, en het draagt bij tot de antioxidatieve kracht van de cellen.

Wat is vitamine B2?

Vitamine B2 is een in water oplosbare vitamine. De andere naam, riboflavine, komt van de combinatie van de term “ribose” (een suiker met 5 koolstofatomen) en het Latijnse woord “flavus”, dat “geel” betekent in verband met de kleur. Aanwezig in de voeding, is het ook een van de weinige vitamines die gedeeltelijk in het lichaam worden aangemaakt door darmbacteriën, maar in onvoldoende hoeveelheden om in de behoefte te voorzien.

Eerst ontdekte vitamine B

Lange tijd werd B2 verward met vitamine B1, was het de tweede B-vitamine die ontdekt werd. Het wordt het vaakst geïsoleerd uit melk (lactoflavine), eieren (ovoflavine) en lever (hepatoflavine). De opname van vitamine B2 vindt plaats in de dunne darm en wordt versterkt door de aanwezigheid van voedsel in het spijsverteringskanaal. Vervolgens wordt het door het bloed naar de cellen vervoerd, gebonden aan moleculen die het transport ervan mogelijk maken: albumine, immunoglobulinen en rode bloedcellen. Het lichaam heeft weinig reserve van vitamine B2, maar het komt in kleine hoeveelheden vooral voor in de lever, het hart en de nieren. De inhoud ervan wordt in de hersenen constant gehouden om de goede werking ervan te garanderen.

Wat zijn de voordelen van vitamine B2?

In het algemeen is vitamine B2 nodig voor de stofwisseling en het gebruik van vitamine B3 en B6 door het lichaam. Na opname door het lichaam wordt vitamine B2 opgenomen in twee co-enzymen: flavin mononucleotide (FMN) en flavin adenine dinucleotide (FAD). Ze laten de enzymen van ons lichaam functioneren.

Deze enzymen zijn betrokken bij de stofwisseling van eiwitten, lipiden en koolhydraten uit het voedsel dat we eten en helpen zo het lichaam van energie te voorzien. Vitamine B2 is daarom essentieel om vermoeidheid te voorkomen en voor het goed functioneren van het zenuwstelsel. Het draagt ook bij tot de instandhouding van rode bloedcellen en neemt deel aan het metabolisme van ijzer. Door dit mechanisme helpt het ook vermoeidheid te voorkomen.

Wat doet vitamine B2 nog meer?

En dan antwoord op de vraag wat doet vitamine B2? Vitamine B2 is ook betrokken bij de synthese van keratine, een molecuul dat de integriteit van de huid, nagels, haar en slijmvliezen helpt beschermen. Het is daarom belangrijk voor weefselgroei en -herstel. In verschillende onderzoeken is geconstateerd dat een tekort aan vitamine B2 de huidveroudering kan versnellen. Vitamine B2 is van nature aanwezig in het netvlies en helpt het zicht in het donker te vergemakkelijken. Het beschermt en onderhoudt het gezichtsvermogen (door deel te nemen aan de integriteit van de oogzenuw), de slijmvliezen en de weefsels van het oog.

Werking als antioxidant

Ten slotte werkt vitamine B2 als antioxidant. Studies hebben namelijk aangetoond dat het betrokken is bij de regeneratiecyclus van glutathion, een krachtig antioxidantmolecuul dat helpt vrije radicalen te bestrijden en zo oxidatieve stress in het lichaam te beperken. [5]

Waar vind je vitamine B2 in voeding?

Vitamine B2 zit vooral in dierlijke producten: zuivelproducten, orgaanvlees, eieren, vis en vlees. Het is ook in kleine hoeveelheden aanwezig in granen en groene groenten. Ontbijtgranen zijn vaak verrijkt met vitamine B2. Hier is een lijst van voedingsmiddelen die een bron van vitamine B2 kunnen zijn (gemiddeld gehalte per 100g voedingsmiddel):

Vitamine B2 is tamelijk hittebestendig. Omdat het echter in water oplosbaar is, verdient het de voorkeur het voedsel te stomen om te voorkomen dat het in het kookwater terechtkomt, dat dan wordt geëlimineerd. Het is erg gevoelig voor licht, dus om het op zijn best te bewaren, is het raadzaam het voedsel in ondoorzichtige bakken te bewaren.

Wat zijn de gevolgen van een vitamine B2-tekort?

Een evenwichtige en gevarieerde voeding voldoet over het algemeen aan de6-8 behoefte aan vitamine B2. Een tekort is dus zeldzaam, vooral omdat het lichaam over relatief grote reserves beschikt. Het wordt meestal in verband gebracht met een tekort aan groep B-vitaminen. Toch kan een onvoldoende inname van dierlijke producten of verrijkte granen leiden tot een tekort. Het kan ook secundair zijn aan een verhoogde behoefte, afhankelijk van de fysiologische toestand van de persoon, absorptiestoornissen, chronische diarree of leverstoornissen.

De meest voorkomende tekenen van een tekort aan vitamine B2 zijn bleekheid, verlies van tint, ontsteking van de huid (dermatitis) die kan leiden tot zweren van het mondslijmvlies en oogproblemen zoals droogheid. Vitamine B2 is niet giftig, want het wordt slecht opgenomen en niet goed opgeslagen. Dit gebrek aan toxiciteit mag echter niet gebruikt worden als reden om meer dan de aanbevolen hoeveelheden aan te vullen. Groenten eten blijft dus ten allen tijden superbelangrijk.