Serpentis
Image default
Vervoer en transport

Is een pechhulpverzekering nuttig of overbodig?

Pech onderweg komt altijd ongelegen, je bent immers net onderweg naar die belangrijke afspraak, een trouwerij of je strandt in het buitenland op weg naar je vakantieadres. In die gevallen is het fijn dat je een beroep kan doen op een pechhulpdienst die binnen ongeveer een half uur ter plekke is en je weer snel op weg kan helpen.

De Wegenwacht en alternatieven

In Nederland is de Wegenwacht van de ANWB waarschijnlijk de bekendste pechhulpverlener. Maar sinds het begin van deze eeuw heeft de Wegenwacht serieuze concurrentie van aanbieders zoals Route Mobiel en Allianz Global Assistance. Er is dus keuze bij het zoeken naar een abonnement voor pechhulp. De verschillende aanbieders en pakketten vergelijken loont daarom de moeite.

Pechhulp on demand

Maar er zijn tegenwoordig ook een aantal aanbieders van pechhulp waarbij je geen abonnement hoeft te hebben. Pechhulp on demand wordt dat genoemd, AllSecur en Roadguard zijn hiervan bekende aanbieders. Is een abonnement voor pechhulp waarbij je maandelijks of jaarlijks een vast bedrag betaalt, ook als je geen pech hebt, dan wel echt nodig? Die vraag laat zich niet makkelijk beantwoorden, want het hangt er helemaal vanaf hoe je geholpen wilt worden als je met pech langs de weg staat.

Als je auto, motor of camper bijvoorbeeld niet direct te repareren blijkt, wil je dan dat er vervangend vervoer wordt geregeld of dat er een hotel wordt geboekt en vergoed? Of als het probleem helemaal niet in den verre gerepareerd kan worden, wil je dan dat je voertuig naar je lokale garagebedrijf wordt getransporteerd zonder dat je hiervoor de rekening krijgt?

Geen zorgen en stress bij pech

Als je ontzorgt wilt worden indien zich één van deze voorvallen voordoet, dan is een abonnement ofwel pechhulpverzekering zeker aan te raden. De pechhulpdienst zal dan namelijk voor jou regelen wat nodig is en afhankelijk van het pechhulppakket welke je hebt gekozen wordt het vaak ook nog vergoed. Bijvoorbeeld als je auto pas de volgende dag gerepareerd kan worden, zal de aanbieder van pechhulp een hotel voor jou en je reisgenoten regelen inclusief het vervoer daar naartoe.

Het verschil met Pechhulp on demand is dat je deze extra dingen meestal zelf moet regelen en in ieder geval zelf moet betalen. Dat geldt overigens ook voor het verhelpen van de pech zelf: daar waar bij een pechhulpverzekering de voorrijkosten en monteurskosten zijn gedekt, zul je dit bij Pechhulp on demand toch echt zelf moeten betalen.

Conclusie: wel of geen verzekering voor pechhulp?

Als je echt puur naar de kosten kijkt op langere termijn dan is Pechhulp on demand waarschijnlijk goedkoper. Want zeg nu eerlijk, wanneer heb je nu daadwerkelijk pech? Als je gemiddeld één keer in de vijf jaar met panne staat, dan is één keer flink betalen voor Pechhulp on demand uiteindelijk toch goedkoper dan vijf jaar voor een abonnement betalen. Maar als je liever geen plotselinge hoge kosten hebt, pech komt immers altijd onaangekondigd, én als je bij pech ontzorgt wilt worden, dan is een pechhulpverzekering toch niet zo’n slecht idee!

Opties bij pechhulppakketten

Bij pechhulppakketten kun je vaak kiezen voor de volgende extra opties:

  • Vervangend vervoer als reparatie langer gaat duren.
  • Hotelovernachting als het voertuig niet dezelfde dag gemaakt kan worden.
  • Wel of geen hulp in je eigen woonplaats.
  • Pechhulp in heel Europa of alleen in Nederland.
  • Repatriëring naar Nederland als je niet meer verder kunt in het Buitenland.

Voor een pakket dat voldoet aan jouw wensen kun je het beste de verschillende aanbieders van pechhulp en wegenwacht vergelijken op een onafhankelijke vergelijkingssite.

Alvast een goede en onbezorgde reis toegewenst!