Serpentis
Image default
Winkelen

Koken, bakken, braden, stoven, wokken en grillen

Pannen, ze zijn er in alle soorten, maten, materialen en prijsklassen. Deze handige keukenaccessoire is nu écht onmisbaar in een standaard keukenuitrusting? Deze zeven soorten pannen Er zijn zeven soorten pannen te onderscheiden wanneer je een gemiddeld Nederlands keukenkastjes opentrekt. Elk met zijn eigen kenmerken en toepassingen. Ze kunnen allemaal door voor handige keukenaccessoire, maar zijn zeker niet allemaal onmisbaar in een standaard keukenuitrusting.

 

Kookpan

Gebruik een kookpan voor bijvoorbeeld het koken van aardappels en groente, maar ook voor een grote hoeveelheid soep. Deze pan is van alle soorten degene die het meest gebruikt wordt. Kenmerkend zijn de ronde bodem, de diepte, bijbehorende deksel en handvaten aan beide zijdes. Er is een ruime keuze als het gaat om verschillende maten en worden vaak gemaakt van rvs. De kookpan is absoluut een must-have als het gaat om pannen, het liefst in verschillende maten.

 

Koekenpan

Het bakken van bijvoorbeeld vis, vlees of pannenkoeken gaat het best in een koekenpan. Dit is een platte pan met ronde bodem, vaak voorzien van een antiaanbaklaag en een steel. Koper, rvs, gietijzer en aluminium zijn gangbare materialen voor een koekenpan. Ook deze pan is onmisbaar in elke standaard keukenuitrusting.

 

Braadpan

De braadpan gebruik ik voor een aantal van mijn favoriete gerechten zoals Belgisch stoofvlees en paddenstoelenrisotto. Meestal zijn dit zware en geëmailleerde gietijzeren pannen met een dikke bodem en deksel. Wijd en diep wat hem geschikt maakt voor stevige stoofgerechten. Heb je hem nodig? Ik zeker wel, maar niet zo hard als de vorige twee.

 

Hapjespan

De hapjespan is een echte allrounder onder de pannen en kan bijvoorbeeld wat een koekenpan of braadpan ook kan. Hij heeft een ronde bodem en een recht opstaande rand die hoger is dan die van de koekenpan. Een lange steel om hem vast te houden en vaak met bijbehorende deksel.

 

Wokpan

Voor het snel en heet roerbakken van bijvoorbeeld vlees en groente gebruik je een wokpan. Net als de koekenpan heeft hij vaak een antiaanbaklaag, maar hij is een stuk dieper en dunner waardoor je hogere temperaturen in kortere tijd. Zeker een must-have als je van Aziatisch koken houdt en toch vaak erg handig in gebruik.

 

Grillpan

Een grillpan gebruik je bijvoorbeeld voor het dichtschroeien en roosteren van vlees. Herkenbaar aan de vaak vierkante vorm en ribbels die de karakteristieke grillstrepen geven aan het eten. Vaak gemaakt van gietijzer en ondanks dat deze pan niet te vervangen is voor een andere, geen absolute must-have.

 

Steelpan

Voor het koken van een eitje of het maken van sauzen gebruik je een steelpannetje. Vaak gemaakt van rvs of emaille en met of zonder deksel eigenlijk een kleine variant op de kookpan. Onmisbaar? Absoluut, dit pannetje ga je vaak gebruiken.

Het absolute minimum van een standaard keukenuitrusting is wat mij betreft vijf pannen. Een middenmaat kook- en koekenpan, dan een braadpan, wokpan en steelpannetje. Minder kan natuurlijk ook, maar ik zou elk van de vijf missen als ik hem niet meer zou hebben. De hapjespan en grillpan zijn beide een handige keukenaccessoire, maar niet onmisbaar.