Serpentis
Image default
Bedrijven

Technologie positief of negatief?

Er is een spanningsveld tussen technologie en de mens. Sommige mensen roepen dat technologie een hoop kapot heeft gemaakt, maar andere mensen zijn dan weer lyrisch enthousiast. Hoe zit het nu, kun je technologie nu als iets positiefs zien of is het alleen maar slecht? Wat vind jij? Er zijn een aantal overwegingen die je mee kunt nemen, als je hierover gaat filosoferen.

Gewone ledverlichting of biodynamische verlichting?

Er zijn altijd uitvindingen die een voordeel opleveren. Maar, wegen ze ook op tegen de nadelen? Tegenwoordig heb je voor een kantoor niet alleen maar ledverlichting maar ook biodynamische verlichting. Biodynamische verlichting bootst eigenlijk het daglicht wat na. Op deze manier heb je een meer natuurlijk gevoel bij het licht.

Alleen, waarom willen wij eigenlijk een kantoor en waarom willen wij daarin werken op uren waarin de natuur eigenlijk zegt dat het goed is om te slapen? Natuurlijk komt biodynamische verlichting al dichter in de buurt, maar toch… Is buiten niet de meest mooie biodynamische verlichting?

Wat wil je met technologie?

Daarbij komen we meteen uit bij de hamvraag: waarom technologie gebruiken? Eigenlijk is technologie niets meer en minder dan een hulpmiddel. Een hulpmiddel om het leven wat makkelijker te maken. Maar, wat is het voordeel van dingen makkelijker maken? Het is wat wij luxe en welvaart noemen, maar er is ook een hoop stress. Het is voor sommige mensen als een rad waar je niet uit kunt stappen.

Aan de andere kant heb je bijvoorbeeld Manon die in een uitzending van Floortje Dessing te zien was. Zij leeft nu in Afrika met stamhoofd Sankale. Haar levenskwaliteit is voor haar enorm vergroot juist. Zij heeft geen stress meer over deadlines. Nee, zij voelt zich fijn in de eenvoudig levende Masai-gemeenschap. Een groot verschil met haar leven in Rotterdam. Het leven in Afrika is voor haar beter dan een film, zij leeft de film zelf. Het enige waar je aan moet denken is aan wat er die dag moet gebeuren. Heerlijk overzichtelijk.

Is dit voor iedereen weggelegd? Wellicht niet, maar eens stilstaan bij wat wij misschien wel dreigen te verliezen, kan geen kwaad.

https://firefly.online/biodynamische-verlichting/