Serpentis
Image default
Bedrijven

Tuinmeubels vergen onderhoud

Van welk materiaal je tuinmeubilair ook is gemaakt, het regelmatig schoonmaken ervan is van groot belang. Niet alleen na de winterperiode, af en toe grondig aanpakken tussendoor kan helemaal geen kwaad en is goed voor het behoud van de tuin meubels. Door slechte weersomstandigheden gaan spullen die altijd uit buiten staan er op den duur groezelig, onverzorgd uitzien. Het zou jammer zijn dat slecht onderhouden tuinmeubilair je weerhoudt bij mooi weer buiten te zitten. Niet verzorgt meubilair geeft een algehele indruk van een niet verzorgd terras of tuin, daarom is het regelmatig onderhouden ervan belangrijk. Je bent dan voorbereid als lekkere warme weer terugkeert en de achtertuin lonkt om er te gaan vertoeven of barbecueën.

Begin met een goede start

Terras- en tuinmeubelen die gedurende een lange periode niet zijn gebruikt worden een ophoping van vuilaanslag, stof en bladeren. Gebruik om te beginnen een grove borstel en doek om het losse vuil weg te vegen. Meubels die hoofdzakelijk bestaan uit hout, metaal of plastic zul je makkelijk kunnen afspuiten met een tuinslang of een kleine hogedrukreiniger om zo het achtergebleven vuil op onbereikbare plekken weg te spuiten. Kunststof tuinmeubels zijn goedkoop en in grote verscheidenheid aan stijlen verkrijgbaar. Het is de meest populaire keuze op dit gebied, dit komt door de aantrekkelijke prijzen en omdat ze weinig onderhoud vragen. Het advies bij dit soort meubelen is om geen schuurmiddelen te gebruiken(deze kunnen het oppervlak beschadigen). Spray met een gewone allesreiniger en veeg na met een vochtige doek of spons. Er is niet veel voor nodig om ze goed eruit te laten zien.

Metalen tuinmeubilair is oerdegelijk

Ze zijn zeer stevig en robuust, maar heeft net als ieder ander buiten meubilair aandacht nodig. De meeste metalen meubels zijn afgewerkt met een beschermende, slijtvaste, synthetische toplaag. Afdoen met een doek ondergedompeld in een niet agressief zeepsopje is meer dan voldoende. Het probleem begint met dit soort meubelen als de coating beschadigd is. Hoewel de kwaliteit altijd voor een flink aantal jaren gegarandeerd is, kunnen zuren van vogelpoep of achtergebleven etensresten voor zwakke plekken zorgen als er niet regelmatig gereinigd wordt. Dus ook hier geldt af en toe het schoonmaakdoekje er langs. Is de coating helemaal door beschadiging weggesleten gebruik dan staalwol om roest te verwijderen, overschilder daarna de kale plekken voorzichtig met een metaal vernis.

Hout, riet, teak en stof

Je zult waarschijnlijk denken een hogedrukreiniger en klaar-is-kees, op deze manier kun je kwetsbare houtsoorten beschadigen en wordt daarom ook sterk afgeraden. Gebruik in plaats daarvan een zachte borstel of spons met een mild zeepsopje en onderhoudsolie(er zijn hierin diverse commerciële producten verkrijgbaar). Verwijder eerst het gruis en vuil met de spons of borstel en misschien is het daarna nog nodig om met een tandenborstel de slecht bereikbare groeven schoon te maken.

Een belangrijke tip: Zet nooit je tuinmeubelen direct op het gras. Door optrekkend vocht kan onbehandeld hout na verloop van tijd gaan rotten. Is er echt geen andere mogelijkheid, geef dan de poten een extra beschermende behandeling door ze enkele uren van tevoren in een badje met houtverduurzamingsmiddel te laten staan. Dit geeft de kans de oplossing zoveel mogelijk te laten intrekken.

Tot Slot: Stoffen bekleding ziet er perfect uit, maar wordt snel vies. Meestal zijn ze gemaakt van natuurlijke of synthetisch materialen. Het beste kun je reinigen met warm water en afwasmiddel, dit is de veiligste manier. Soms kan de stof van de kussens verwijderd worden en machinaal worden gewassen, raadpleeg wel eerst de fabrikant.