Serpentis
Image default
Woning en Tuin

Verschillende soorten meubelbeslag en scharnieren op een rij

Het kiezen van het juiste soort meubelbeslag is niet altijd eenvoudig omdat het assortiment en de keuze eindeloos is. Je moet goed kijken welke functie je meubelbeslag heeft en wat makkelijk werkt.

Wil je bijvoorbeeld een kasttrekkertje of deurtrekkertje die snel opent? We zetten een aantal soorten meubelbeslag optie voor je op een rij.

Meubelbeslag: boorscharnieren

Van kamerdeuren kennen we de boorscharnieren, die ook in de meubelbouw worden gebruikt. Deuren die zijn voorzien van inboorscharnieren kunnen weer worden verwijderd. Het boorscharnier is geschikt voor deuren met een sponningen of een verzonken aanslag. De gaten voor de tapes worden met behulp van een boormal in het werkstuk geboord. Boorbanden zijn van buitenaf zichtbaar, daarom zijn ze ook verkrijgbaar met verschillende sierkoppen.

Meubelbeslag: de staafscharnier

Een andere klassieker in het deurbeslag is het staafscharnier, die vaak wordt aangeduid als de piano scharnier. De tweedelige band met 0,7-1 mm dik doek is verkrijgbaar vanaf een lengte van 60 cm. Snijd het op de gewenste lengte met een metaalzaag. Deze tape is ook van buitenaf te zien.

Speciale scharnieren als meubelbeslag

Als je een bureau of een ander meubelstuk met een klep wilt bouwen, gebruik dan een klepscharnier: Om te installeren, het scharnier scheiden, het element in de vloer plaatsen zonder het scharnier, het andere in de klep. Gebruik een schroef om de hoogte, zijkant en diepte van de klep in te stellen. Als je een glazen deur wilt installeren, is dat ook geen probleem.

Je hoeft niet in de glazen deur te boren om het scharnier te bevestigen. Het U-vormige scharnier wordt op de glazen deur geplaatst en met een schroef vastgezet. Bevestig vervolgens de scharnierarm met twee schroeven in het lichaam.

Praktische tip: Repareer versleten schroefgaten

Spaanplaatkasten, maar ook meubels van MDF of zelfs massief hout zijn niet bijzonder duurzaam als je ze vaker moet demonteren en monteren, bijvoorbeeld bij verhuizingen. De schroefgaten verslijten vroeg of laat, zodat je de verbindingen moet repareren. Op de volgende wijze kun je het meubelslag repareren:

  • Boor de gaten in de scharnieren en beslag met een dikke houtboor (kies ongeveer tweemaal de diameter van de gebruikte schroeven) tot de helft van de materiaaldikte.
  • Lijm er vervolgens een geschikte houten deuvel in.
  • Wanneer de lijm is uitgehard, draai dan de schroefpunten weer vast.
  • Monteer tot slot de kruisplaat of het scharnier.
https://www.deurklinken.com