Serpentis
Image default
Gezondheid

Wat is TENS en voor wie is het geschikt?

TENS is de afkorting van Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Cutaan komt van het Latijnse woord cutis dat huid betekent. Geneesmiddelen en apparaten die gelabeld zijn als ‘voor cutaan gebruik’ worden dus op de huid aangebracht. Trans is Latijn voor voorbij/achter/aan andere zijde. Bij transcutaan gaat het dus om iets dat op de huid geplaatst wordt om vervolgens achter/onder de huid effect te hebben. Neuro stamt af van het Griekse neuros en heeft betrekking op de zenuwen. MammaTENS is een variant van TENS die met name tijdens de zwangerschap wordt gebruikt. Bij regelmatige inzet treedt snel verlichting op van de volgende klachten:

-misselijkheid en braken;

-rusteloze benen;

-rugpijn;

-pijn door weeën.

 

TENS apparaat; voor minder pijn tijdens de bevalling

Voor pijnbestrijding bevalling is de TENS van harte aan te raden. Het handzame hulpmiddel dat ongeveer zo groot is als een smartphone werkt als volgt. Je plakt de TENSpleisters (ook wel elektroden genoemd) op de plek waar je pijn hebt. Je verbindt de elektroden via een kabeltje met de TENS. Op de TENS kies je voor een bepaalde sterkte van de elektrische impulsen. Ook de frequentie -het aantal stroomstootjes per seconde- regel je van te voren. De impulsen voelen een beetje kriebelend aan en zorgen ervoor dat de pijnprikkels die je eerder ervaarde verminderen of verdwijnen. De fijne TENS sensatie vervangt in feite het vervelende pijngevoel. Een bijeffect dat vervolgens ontstaat is dat je lichaam automatisch endorfine aanmaakt. Endorfine wordt op allerlei momenten in de hersenen geproduceerd, lichamelijke inspanning en ook bijvoorbeeld als je pittig eet. Endorfine vermindert pijn en geeft een gelukkig gevoel.

Je kunt de TENS helemaal aan jouw behoeften aanpassen. Dat geldt zoals gezegd voor de snelheid en de sterkte van de elektrische impulsen. Daarnaast zijn de elektroden in allerlei afmetingen verkrijgbaar. We raden aan exemplaren in verschillende groottes aan te schaffen, zodat je kunt uitproberen welkte het beste resultaat geven. Je kunt tijdens een TENS sessie natuurlijk altijd even pauzeren. Hoe lang en hoe vaak op een dag of per week je de TENS gebruikt, is ook een kwestie van testen en ervaren.

https://www.mammatens.nl/