Serpentis
Image default
Eten en drinken

Wat u zelf doet doe u beter!

Bier is plezier

Het zijn ongewone tijden voor iedereen. Waar we normaal gezellig met zijn allen op café een lekker biertje nuttigen, is dat door de huidige corona maatregelen op vandaag helaas niet mogelijk. Ook in deze bijzondere tijden, kan bier voor plezier zorgen. Waarom gaat u niet gewoon zelf bier brouwen onder het motto wat u zelf doet, doet u beter?

Iedereen kan zelf bier brouwen

Bier brouwen is eigenlijk heel eenvoudig. Al wat u nodig heeft, zijn de twee grootste pannen die u in huis heeft, een vergiet, een fles om het bier in te vergisten en een goede thermometer. In een eerste stap dient u te schroten. Dit betekent het breken van de mout. Als u zelf mout wil schroten hebt u een moutmolen nodig. Voor uw eerste brouwsels raden wij u daarom aan het geschrote mout gewoon aan te kopen.

In een volgende stap doet u al het geschrote mout in een pan met warm water. Dit proces heet maischen Als we er hier van uit gaan dat u een licht iets droger bier wenst te produceren, hebt u ongeveer 3,7 l water nodig voor 1 kg mout. De eenvoudigste manier om te maischen is voor een bepaalde tijd een constante temperatuur aanhouden, om dan op het einde te verhogen. Hogere temperaturen in deze fase, leveren u een zoeter biertje op.

Na maischen komt filteren. Hier gaat u de mout schiften van het suikerwater. Het suikerwater, wat wort heet, hebt u nodig om in een volgende fase te koken. Het is tijdens deze kookfase dat u de hop toevoegt en uw bier daarmee de nodige bitterheid meegeeft(of juist niet). Hoe langer de hop meekookt, hoe bitterder het bier.

Na het koken koelt u de wort zo snel mogelijk af. Dit bijvoorbeeld door deze onmiddellijk na het koken in een bak met ijswater te zetten. Als u bier niet snel afkoelt, kunnen bacteriën en schimmels aan uw bier en is de kans groot dat het bederft.

In een laatste stap dient u nog de gist toe te voegen aan uw brouwsel. Nadien kan u het bier voor enkele weken op kamertemperatuur aan de kant zetten (bij bovengisting). In deze fase worden de vergistbare suikers omgezet in onder andere koolzuur en alcohol.

Na het bottelen (waarover in een andere blogpost meer), kan u nadien genieten van een heerlijk zelfgebrouwen bier, santé!