Serpentis
Image default
Aanbiedingen

Wat zijn de voordelen van een workout met een hoepel?

Hoelahoepen is een erg onderschatte sport. Je kent het vast nog wel van de basisschool. Tegenwoordig maakt hoepelen helemaal een come back. Terecht: want met een hoelahoep kun je jouw core versterken. Ook wordt je uithoudingsvermogen heel erg verbeterd. Wat zijn nog meer voordelen van het hoelahoepen? En wat is de beste manier om te beginnen? In dit artikel lees je alles over hoelahoepen.

Wat is hoelahoepen precies?

Bij het hoelahoepen laat je een hoepel om je heupen, benen, armen of nek draaien. De trend ontstond voor het eerst in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Een Amerikaanse speelgoedfabrikant bracht de “Hula Hoop” op de markt. De term “hula” staat voor een Hawaiiaanse, heupwiegende dans. “Hoop” is het Engelse woord voor hoepel. Nu zijn er veel andere merken op de markt. Ook zijn er verschillende soorten hoepels. Het mooie van de hoelahoep is dat je er niet veel ruimte voor nodig hebt, je vrij kunt bewegen op muziek en je je tijdens het sporten weer een beetje kind voelt. In het assortiment van Hoelahoepfitness vind je genoeg hoepels die jij uit zou kunnen testen!

Is hoepelen effectief?

Wanneer je een hoelahoep-workout aan het doen bent, is het hele lichaam aangespannen. Vooral de core-spieren worden aangesproken. Als je een strakkere buik wilt, is het ook een goed idee om te hoepelen. Wanneer je heupen intensief draaien tijdens het hoepelen, stimuleer je de vetverbranding rond je buik. Ook verbeter je met hoepelen je coördinatievaardigheden en het kan bij het bewust worden van je lichaam. Tegelijkertijd is hoepelen niet belastend voor je gewrichten, in tegenstelling tot bijvoorbeeld hardlopen. Wanneer je elke dag tien minuten gaat hoepelen, is dit al een perfecte aanvulling op je dagelijkse beweging. 

Hoe zwaar moet de hoepel zijn?

Hoe zwaar de hoepel moet zijn die het beste bij jou past, hangt af van je lichaam. Om goed te trainen moet je hoepel wel een goed gewicht hebben en dus niet te zwaar of te licht zijn. De diameter moet ongeveer één meter zijn. Voor het gewicht kun je jezelf hier aanhouden: 

  • Als je minder dan 80 kilo weegt, mag de hoepel tot 1200 gram wegen.

  • Bij een lichaamsgewicht tussen de 80 en 100 kilo mag de hoepel tot 2000 gram wegen.

  • Weeg je meer dan 100 kilo, dan mag de hoelahoep 1400 gram wegen.