Serpentis
Image default
Bedrijven

Welke woningaanpassingen kun je maken om langer thuis te blijven wonen

De beste woningaanpassingen voor senioren

Het leven in een woonzorgcentrum kan zowel comfortabel als luxueus zijn, toch wil niet iedereen verhuizen alleen omdat de leeftijd een rol gaat spelen. Terwijl elk jaar meer mensen zorg nodig hebben, is er een tekort aan beschikbare zorg. Aanpassingen

 

Zelfstandig en comfortabel wonen

Het willen blijven wonen in je eigen huis, omringd door je buren, vrienden en familie, maar ook het vermijden van de kosten van seniorenwoningen. Het kan

intimiderend kan zijn om in je eigen huis ouder te willen worden als dat er niet voor is ontworpen, je wilt uiteindelijk toch zelfstandig en bovendien comfortabel wonen. Er zijn veel opties, die je kunnen helpen in je huis te blijven tot ver na uw pensionering. Het verbreden van deuropeningen is een noodzaak. De kosten voor het verbreden van deuropeningen kan helaas sterk variëren.

Buitentrappen kunnen een uitdaging zijn voor senioren die onvast ter been zijn of problemen hebben met hun evenwicht. Het installeren van een hellingbaan is dan ook een noodzakelijke aanpassing.

Het verwijderen van drempels in het interieur zorgt voor een soepele overgang van de ene kamer naar het andere, waardoor het veiliger wordt om door het huis te navigeren. Trapliften vormen een redelijk dure oplossing voor woningen met meer dan een verdieping. En het is zeker aan te raden op hogere leeftijd geen trappen meer te lopen.

Terwijl we ouder worden, zullen we merken dat apparaten in de keuken niet meer op de ideale plaats staan en dat het aanrecht en de kasten te hoog zijn geworden. Je hebt echt een professionele aannemers nodig zijn om die hoogtes aan te passen en weer gemakkelijk overal toegang te krijgen.

 

Aanpassingen aan douche en badkuip

Als je ervoor kiest om thuis te blijven wonen, moet je ook aanpassingen aan de badkamer overwegen. Een optie is om de badkuip te vervangen door een inloopdouche, die veel gemakkelijker en veiliger is om in of uit te stappen.

Veiligheidsstangen en leuningen in het bad zijn ook geweldige hulpmiddelen.

Nog een aanpassing voor de badkuip, is de aanschaf van een transferbank voor de badkuip. Transferbanken staan buiten de badkuip, zodat senioren veilig op de bank kunnen gaan zitten en in bad stappen door hun benen een voor een over de badwand te tillen. Zittend in bad stappen verkleint het risico op gevaarlijke uitglijders en valpartijen. De banken zijn licht en verplaatsbaar, ze kunnen dus ook in het bad gezet worden om te helpen bij het uitstappen.