Serpentis
Image default
Woningen

Wil je een verlaagd plafond? Let op deze zaken

Het laten plaatsen van een verlaagd plafond is in veel gevallen een goed idee. Je bespaart kosten voor een dure restauratie, kunt nieuwe lichtpunten en niveaus aanbrengen en maakt exact het plafond wat jij voor ogen hebt. Een goede specialist kan jou aan een schitterend verlaagd plafond helpen, maar een beetje doe-het-zelver kan dat ook prima zelf. In beide gevallen zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Hier vind je deze aandachtspunten op een rijtje, zodat jouw klus perfect kan worden uitgevoerd.

 

Denk aan (akoestische) isolatie

Elke renovatie is een uitstekend moment om aan isolatie te denken en het plaatsen van een verlaagd plafond is daarop geen uitzondering. Woon je in een appartement, dan is akoestische isolatie geen overbodige luxe. Geluiden van de bovenburen worden dan gedempt. Dat kan ook fijn zijn als je met je gezin woont en geluidsoverlast van spelende kinderen of muziek wilt beperken. Door je plafond akoestisch te isoleren, isoleer je deze direct ook thermisch. En ook al is het maar een ruimte in je woning, je zult merken dat de warmte daar beter blijft hangen, vooral als deze nog geen isolatiemateriaal bevatte.

 

Verbergen is niet verdwenen

Met een verlaagd plafond verberg je een lelijk oud plafond, maar als deze niet gezond is verdwijnen die problemen niet. Sterker nog, door een verlaagd plafond te plaatsen kun je niet zien of er iets mis is. Zorg er daarom voor dat je bijvoorbeeld problemen met vocht eerst onderzoekt en verhelpt. Doe je dat niet, dan kunnen natte plekken je woning beschadigen, kan er schimmel vormen en dat kan weer jouw gezondheid beïnvloeden. Nadat je verlaagde plafond geplaatst is, heb je daar geen zicht meer op.

 

Denk goed na over je ontwerp

Als laatste is het belangrijk dat je goed nadenkt over het ontwerp van je nieuwe plafond. Eigenlijk is er niets te gek, want jij bepaalt wat er gebeurt. Denk na over de verlichting en waar je deze wilt plaatsen. Het is ook mogelijk om verschillende niveaus aan te brengen en daar verlichting in te verwerken. Wil je sierranden of andere ornamenten aanbrengen? Als het gat voor het spotje eenmaal gemaakt is, kun je niet meer terug en als het plafond geplaatst is, ook niet. Zorg er daarom voor dat je zeker weet wat je wilt, dat je alle opties bekeken hebt en dat je eventueel de specialisten om hulp en advies vraagt als je er niet uitkomt.