Serpentis
Image default
Onderwijs

Dagprojecten voor CKV in de onderbouw

CKV voor de onderbouw

CKV voor de onderbouw betekent in de praktijk vaak dat jongeren hun allereerste stappen gaan zetten in de prikkelende, overdonderende en veelzijdige wereld van de kunst en de cultuur. Het is een eerste kennismaking met de verschillende uitingsvormen die ze gedurende een aantal jaren gaan bestuderen en – als het goed is – zelf gaan ervaren. Een kennismaking die hopelijk zo goed bevalt, dat ze er in de rest van hun leven gevolg aan zullen geven. Idealiter is het dan ook zo, dat CKV zowel een onderzoekende (waar bestaat het culture landschap waarin ik mij beweeg allemaal uit?) als een oriënterende (welke kunstvorm past het best bij mij?) houding oproept bij jongeren.

Dagproject middelbare school

Feit is, dat kunst en cultuur zich niet altijd in een uurtje laten vangen. Dus hoewel de CKV-lessen in het normale lesrooster van grote waarde zijn, is het soms nodig om wat uitgebreider aandacht te maken voor de culturele en kunstzinnige vorming van de leerlingen van de onderbouw. Bijvoorbeeld door middel van wat wij een dagproject middelbare school noemen.

Inspiratie voor een dagproject

Op de vraag ‘wat doe je dan precies tijdens zo’n dagproject?’ kunnen wij heel kort zijn: van alles! Er zijn namelijk oneindig veel mogelijkheden waar het gaat om het organiseren van een cultureel dagproject in het kader van CKV voor de onderbouw. Om concrete voorbeelden te noemen, hebben wij in het repertoire onder andere een dagproject Theatersportbattle, Lipdub, 3D Printerpen Animatie, Live Magazine Maken en Het Podium Op.

Een prachtig resultaat

Zolang je er zelf niet mee aan de slag gaat, blijft kunst maken een abstracte bezigheid. Iets wat andere mensen doen. Iets waar je heel veel talent voor moet hebben. Iets wat jij nóóit tot een goed eind zou kunnen brengen. Om voorbij die abstractie te komen en jongeren te laten ervaren dat ook in ieder van hen een kunstenaar schuilt, werken we met onze dagprojecten altijd toe naar een eindresultaat. En of dat nou een product is of een voorstelling, wij zorgen ervoor dat we hoe dan ook afsluiten met iets waar de jongeren trots op kunnen zijn. Iets dat hen het gevoel geeft: kunst maken? Dat kan ik ook!

https://www.kleinkunstig.nl