Serpentis
Image default
Onderwijs

Acteerlessen: wat leer je er allemaal?

Als je goed wilt kunnen acteren dan kun je natuurlijk bij een amateur theatergezelschap gaan, maar je kunt tevens professionele acteerlessen volgen. Daarin leer je veel meer, voornamelijk doordat je constant feedback krijgt op jouw acteerwerk. Een docent zal jou begeleiden, en je wijzen op punten waarin je kunt verbeteren. Op die manier zul je makkelijker en sneller leren acteren, en leer je bovendien jezelf als persoon goed kennen. Dit is iets wat als acteur of actrice ontzettend belangrijk is. Je moet namelijk je eigen emoties en gevoelens durven tonen om je goed te kunnen inleven in een personage. Acteerlessen volgen kan dus op sommige punten best wel confronterend zijn, en ze zijn niet voor iedereen even gemakkelijk.

 

Acteerlessen voor het betere acteerwerk

Vrijwel iedere goede acteur heeft op een bepaald moment geïnvesteerd in acteerlessen. Het is namelijk lastig om volledig zonder goede begeleiding goed te leren acteren, het gaat in ieder geval een stuk langzamer. Tijdens de lessen ga je bijvoorbeeld aan de slag met thema’s als verbeelding en fantasie. Je gaat dus leren improviseren, en dat is echt moeilijker dan het lijkt. Zelf, ter plekke je tekst verzinnen en ingaan op wat iemand anders tegen je zegt is erg lastig, en veel acteurs worstelen ermee. Het lastige eraan is dat je je schaamte en remmingen moet loslaten. Het is niet erg om iets stoms te zeggen, je bent aan het oefenen en groeien. Tijdens acteerlessen ga je tevens leren omgaan met de camera en aanwijzingen opvolgen. Het is namelijk niet alleen belangrijk dat jij goed acteert, maar ook dat het goed in beeld komt als het wordt opgenomen. Daarom moet je je bewust worden van camera’s om je heen, zelfs als deze bewegen.

 

Zeg je tekst met gevoel

Het lukt vrijwel iedereen wel om een tekst op te lezen of na hem uit je hoofd geleerd te hebben op te zeggen. Het is echter lastiger als je deze met gevoel moet uitspreken, waarbij je tevens gebruik maakt van de juiste mimiek. Dit word je allemaal tijdens acteerlessen aangeleerd en zodra je met tekst aan de slag gaat. Je leert hoe je gevoel in je woorden kunt leggen en een tekst écht over kunt brengen in plaats van hem enkel op te lezen. Dit heeft allemaal met inlevingsvermogen en emotie te maken, en is moeilijker dan het lijkt. Zeker als er veel mensen meekijken of wanneer het wordt opgenomen worstelen veel mensen ermee. Goede acteurs doen vaak alsof al die mensen er niet zijn, en gaan helemaal op in het moment, maar ook dat vergt ervaring en oefening.

 

Acteerlessen als voorbereiding op een HBO theateropleiding

Is het daadwerkelijk jouw bedoeling om naar een HBO theateropleiding te gaan? Dan kun je natuurlijk ook een toneel-vooropleiding volgen. Daarin krijg je acteerlessen waarin dezelfde thema’s worden aangeleerd als tijdens een HBO opleiding. Zo krijg je niet alleen een indruk van de opleiding, maar heb je direct meer ervaring opgedaan. Dit kan je helpen bij je toelating, want het is algemeen bekend dat er heel erg weinig mensen worden aangenomen op een HBO theateropleiding. Bereid je dus goed voor en doe vast ervaring op met acteerlessen, of dat nu in de vorm van een theateropleiding of bij een (amateur)- theatergezelschap.