Serpentis
Image default
Zorg

5 Potentiële voordelen van EMDR therapie

1. EMDR therapie helpt angst, fobieën en nood te verminderen

Een van de redenen waarom EMDR therapie voor angst effectief kan zijn, is omdat het mensen ongevoelig maakt voor stress in verband met negatieve herinneringen en irrationele angsten. EMDR kan u helpen een nieuw perspectief te krijgen en u meer bewust te worden van wat u als een bedreiging ervaart. Zodra u de soorten dingen kunt vaststellen die uw angst veroorzaken, kunt u beslissen of dit echte bedreigingen zijn of niet.

Tijdens EMDR therapie sessies doet de patiënt denken aan verontrustende gedachten / herinneringen uit het verleden, zodat deze zich comfortabeler tegenover hen kunnen voelen. Hoe meer ze dit doen, hoe gemakkelijker het wordt om met de emoties (zoals angst) om te gaan die geassocieerd zijn met de negatieve gedachten.

 

2. Gebruikt om PTSS te behandelen

Een gebied waar EMDR-therapie op grote schaal is bestudeerd, is de behandeling van PTSS (posttraumatische stressstoornis). EMDR kan mensen helpen die ernstige vormen van trauma hebben meegemaakt in zowel jeugd als volwassenheid. Trauma is er in vele vormen, en kan alles omvatten, van kindermisbruik tot ernstige angst geassocieerd met militaire dienst.

Een beoordeling uit 2015 wees uit dat EMDR-therapie voor PTSS-patiënten gunstiger was in vergelijking met andere soorten therapie in 7 van de 10 onderzoeken die werden opgenomen. In de meerderheid van de onderzoeken hadden PTSS-patiënten een significantere vermindering van pijn en stressgerelateerde symptomen (zoals minder zweten op hun huid) na EMDR-therapie in vergelijking met andere therapiebenaderingen zoals CGT. Uit dezelfde review bleek dat 12 gerandomiseerde studies met snelle oogbewegingstherapie hadden aangetoond dat patiënten een snelle afname van negatieve emoties en / of levendigheid van storende beelden ervoeren, en een verscheidenheid aan andere positieve geheugeneffecten. Het gebruik van snelle oogbewegingen voor PTSS is ook meer behulpzaam gebleken dan andere externe stimuli zoals piepgeluiden.

 

3. Kan helpen bij het behandelen van obesitas die is verbonden aan traumatische ervaringen

Uit opkomende onderzoeken blijkt dat volwassenen met obesitas vaak te maken hebben met psychische problemen die bijdragen aan hun overgewicht, zoals een voorgeschiedenis van trauma uit de kindertijd, eetstoornissen of angstig depressieve stoornissen. Daarom is aangetoond dat psychotherapie, in het bijzonder cognitieve gedragstherapie, effectief is om obesitas te helpen behandelen en voor doorgaand gewichtsbeheer. Psychotherapeutische benaderingen die nu worden gebruikt om obesitas te helpen omkeren, omvatten hypnose, mindfulness, gezinstherapie en EMDR, vooral wanneer PTSS erbij betrokken is. EMDR is in bepaalde onderzoeken aangetoond om obesitasbehandeling beter te ondersteunen dan andere therapiebenaderingen wanneer er een geschiedenis is van traumatische stress.

 

4. Kan worden gebruikt bij de behandeling van eetstoornissen

Van EMDR is beweerd dat het effectief is bij de behandeling van een breed scala aan psychiatrische stoornissen, waaronder eetstoornissen zoals anorexia nervosa, boulimia nervosa en eetbuistoornis. Hoewel EMDR niet vaak alleen wordt gebruikt om eetstoornissen te behandelen, lijkt het nuttig als het wordt gebruikt in combinatie met andere therapeutische en behandelmethoden.

Eén gerandomiseerde, experimentele studie vergeleek de effecten van EMDR-therapie en standaardbehandeling van woon-eetstoornissen (SRT) versus SRT alleen bij 43 vrouwen met een negatieve lichaamsbeeldontevredenheid. Zij ontdekten dat de vrouwen die betrokken waren bij SRT + EMDR minder last hadden van negatieve herinneringen aan het lichaamsbeeld en minder ontevredenheid over het lichaam drie maanden en 12 maanden na de behandeling in vergelijking met de vrouwen die alleen SRT hadden.

 

5. Kan helpen om paniekaanvallen en andere door stress veroorzaakte aandoeningen te verminderen

EMDR kan helpen bij de behandeling van verschillende fysieke symptomen waarvan wordt vermoed dat deze worden veroorzaakt door onverwerkte herinneringen aan ongewenste ervaringen. Er zijn veel stress-geïnduceerde lichamelijke symptomen en stoornissen die “medisch onverklaard” zijn, maar gebonden aan negatieve ervaringen uit het verleden. Mensen kunnen bijvoorbeeld omgaan met paniekaanvallen, slapeloosheid, chronische pijn, spierspanning, spanningshoofdpijn en spijsverteringsproblemen, allemaal vanwege de manier waarop chronische stress hun lichaam beïnvloedt.

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die symptomen van stress ervaren als gevolg van levensgebeurtenissen zoals het verliezen van een geliefde of het slachtoffer zijn van een ongeluk, verlichting kunnen vinden meestal binnen drie tot negen EMDR-therapiesessies. Er zijn ook aanwijzingen dat EMDR-therapie nuttig kan zijn bij het verminderen van chronische pijn en comorbide symptomen zoals stemmingswisselingen en depressie bij gebruik als aanvullende behandeling.

https://www.doppazorg.nl/therapie-volwassenen/emdr-therapie